Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu, a organizat la începutul lunii iunie două întâlniri cu profesorul universitar dr. Adrian Năstase. Oaspete al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, binecunoscutul jurist și om politic a susţinut conferința cu tema „Actualitatea lui Titulescu” la Galeria Națională de Artă FORMA din Deva și în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani.
Uriașa moștenire
„Excelent jurist și diplomat, prof. dr. Adrian Năstase, unul dintre cei mai avizați și mai dăruiți cunoscători ai moștenirii pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, este fondatorul și președintele Fundației Europene Titulescu, organizație ce are ca scop restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, operă ce trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de toți cei care iubesc România și se preocupă de viitorul ei. De aceea, orice acțiune menită să aducă în atenția noastră personalitatea și moștenirea lui Nicolae Titulescu merită salutată și promovată. Fundația Europeană Titulescu pe care Domnia Sa a creat-o este dovada concretă a eforturilor de a păstra și a face cunoscută uriașa moștenire spirituală pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, „acest ministru al unei țări mici care face politică în stil mare”, cum spunea Édouard Herriot, prim-ministru al Franței în perioada interbelică. Această „politică în stil mare” avea în centrul ei eforturile necontenite ale marelui diplomat român de a contribui la impunerea la scară europeană a unor relații interstatale fundamentate pe echitate, egalitate și respect reciproc”, a spus Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.
Expoziție
„Toate acestea nu excludeau, în viziunea lui Titulescu, dragostea profundă față de țară și respectul arătat celorlalte țări, vecinilor în mod deosebit. Este bine să nu uităm că pacea, menținerea unui climat de bună înțelegere între state au fost valori etice prețuite în cel mai înalt grad de marele diplomat român. Un element de mare interes, pe lângă conținutul conferințelor, l-a constituit mica expoziție formată din câteva obiecte autentice care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu: ciocănelul de ședință, folosit de Nicolae Titulescu în calitatea sa de președinte al celei de-a XI-a sesiuni a Adunării Societății Națiunilor Geneva, 1930; ordinul „Steaua României”, de pace, în grad de mare ofițer, acordat lui Nicolae Titulescu de regele Carol al II-lea; medalia Donația Ernest Beaumont; medalia oficială a Primei Adunări a Societății Națiunilor, „PAX”, Geneva, 15 noiembrie 1920; pașaport diplomatic eliberat pe numele lui Nicolae Titulescu; agende zilnice ale lui Nicolae Titulescu din anii 1922 – 1930; lenta care a fost pe sicriul lui Nicolae Titulescu cu ocazia repatrierii acestuia, 1992; drapelul României care a fost pe sicriul lui Nicolae Titulescu cu ocazia repatrierii acestuia, 1992; livretul militar al lui Nicolae Titulescu; tablou reprezentându-l pe Nicolae Titulescu; trusă birou Nicolae Titulescu. Expoziția a fost concepută și alcătuită de Adina Rențea, președinta Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase”, a adăugat Sebastian Bara. (A.N.)
Un politician de la noi, cu idei ambițioase, a fost agent electoral. Zvonarii spun că…
Anamaria Gherghel, din municipiul Lupeni Pentru că a obținut cinci medalii de aur la Campionatul…
Iulian V., din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată la Petroșani, pentru…
Au trecut nouă ani de când 65 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului…
Lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara au început…
Magdalena Șerban Nu demult, în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a…