Actualitate

Actul de consfinţire a României Mari, în colecţia privată a unui hunedorean

Maximilian Gânju

Tratatul de la Trianon, documentul original în limba română, a fost cumpărat de fostul senator de Hunedoara, Haralambie Vochiţoiu (foto), în anul 2016, la o licitaţie în urma căreia s-au vândut mai multe obiecte extrem de valoroase, aflate în colecţia privată a fondatorului PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Haralambie Vochiţoiu spune că va expune documentul în cele două capitale ale României, în două expoziţii programate în această lună. Vrea ca toţi românii să-l poată vedea şi să se poată bucura că sunt martori la o filă de istorie. Prima va avea loc în data de 7 noiembrie, la Palatul Apor din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. A doua expoziţie are loc în data de 15 noiembrie, la Muzeul Municipal Bucureşti.
Politicianul din Valea Jiului îşi aminteşte cum a intrat în posesia documentului deosebit de valoros pentru naţiunea română. „Eu m-am dus la acea licitaţie pentru celebrul steag al lui Avram Iancu, primit de Vadim Tudor la Ţebea. Licitaţia a început pe la ora şapte seara, dar au fost mai multe piese din colecţia lui Vadim Tudor. Steagul a ajuns să fie licitat la ora 12 noaptea. Până atunci s-au vândut diverse piese, iar eu m-am uitat în registru şi am văzut «Tratatul de la Trianon», dar lumea nu a dat importanţă. (…) Când am văzut tratatul, originalul, şi-l auzisem şi pe Vadim vorbind de el în două rânduri, am zis că-i document şi am licitat. L-am luat relativ uşor şi am avut şi puţin noroc. M-a ajutat şi faptul că n-am lipsit de la orele de istorie la şcoală şi am ştiut importanţa lui“, povesteşte fostul senator de Hunedoara.
Haralambie Vochiţoiu a achiziţionat la licitaţia în cauză mai multe articole, printre ele şi o icoană cu o vechime de peste 200 de ani, pe care a dăruit-o fiului său. „Este o icoană cu Sfântul Petru şi Pavel, o icoană foarte frumoasă de peste 200 de ani şi am luat-o pentru fiul meu. La licitaţia derulată prin cea mai prestigioasă casă de licitaţii din ţară au fost peste 100 de competitori“, îşi mai aminteşte Haralambie Vochiţoiu.
Fostul senator spune că există un interes din partea unor reprezentanţi ai statului pentru documentul semnat în 1920 la Paris, care consfinţeşte Unirea de la 1918. Actul istoric în mod normal ar trebui să fie în posesia statului român.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago