Acuzaţii grave aduse de liderul sindical Cristian Iştoc, la adresa conducerii CEH: „Termocentrala Mintia este sabotată!“
Sorina Popa
Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc (foto), aduce acuzaţii extrem de grave celor de la Direcţia Comercială a Complexului Energetic Hunedoara. Iştoc susţine că este un adevărat sabotaj ceea ce fac cei de la Direcţia comercială.
Direct răspunzătoare
„Fără stocuri de cărbune, intrarea în iarnă face imposibilă pornirea mai multor grupuri energetice, creşterea veniturilor societăţii fiind un vis frumos dat doar de preţurile unui MW, tot mai bune în piaţa de energie.
Direcţia Comercială a Complexului Energetic Hunedoara este direct răspunzătoare de lipsa stocurilor de cărbune necesare pentru realizarea programului de iarnă. Tot mai multe voci din interiorul societăţii spun că au fost refuzate mai multe oferte de cărbune energetic venite atât din ţară, cât şi din străinătate, în ciuda faptului că în depozitele celor două termocentrale ale CEH, Mintia şi Paroşeni, nu mai este cărbune. După sabotarea primului test de ardere cu cărbune subbituminos care are o concentraţie redusă de sulf, asistăm la un alt sabotaj legat de refuzul unor decidenţi aflaţi la vârful CEH, de a achiziţiona o cantitate suficientă de cărbune care ar fi permis CEH să îşi mărească veniturile şi să evite astfel starea de insolvenţă, prin specularea pieţei de energie care a ajuns la preţuri record de peste 900 lei/MW”, a scris Cristian Iştoc pe pagina sa de Facebook.
Nu se pretează la instalaţiile de aici
„Direcţia Comercială nu a asigurat nici măcar achiziţia cărbunelui cu conţinut redus de sulf care şi fără acel test de ardere ar fi putut fi folosit în amestec, lucru ce ar fi dus la reducerea noxelor de SO2 emise în atmosferă. Un alt aspect care arată că vorbim de sabotaj este preţul cărbunelui refuzat, care este la jumătate faţă de cel din Valea Jiului.
Cu toate acestea, anumite oferte au fost acceptate, deşi calitatea cărbunelui arăta că nu se pretează la instalaţiile de la Mintia, lucru confirmat ulterior de creşterea consumului de gaze naturale folosit pentru susţinerea arderii cărbunelui, implicit al costului /MW, dar cel mai grav, a pus în pericol sănătatea personalului. Cu astfel de GLUME ne confruntăm în încercarea noastră de a opri demolarea celei de a treia termocentrale din România”, susţine Cristian Iştoc, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Cărbune este în port, dar neplătit
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a contactat pe Nelu Ardelean, directorul comercial al Complexului Energetic Hunedoara, solicitându-i opinia referitor la acuzaţiile aduse de liderul Sindicatului Solidaritatea.
„Avem stoc de cărbune, acuzaţiile nu sunt adevărate“, ne-a declarat directorul comercial Nelu Ardelean. „Avem 70.000 de tone de cărbune în Portul Constanţa, dar nu avem lichidităţi să-l plătim. Cărbunele este din import, din Rusia”, a spus Nelu Ardelean.
Ce am înţeles din declaraţiile directorului comercial al CEH? Că nu este cărbune la Termocentrala Mintia, iar cele 70.000 de tone din Portul Constanţa nu reprezintă stocul termocentralei, ci o marfă care nu le aparţine, deoarece nu este plătită. Şi, atunci, e clar că Iştoc are dreptate.