Acuzaţii grave la Mecanica Orăştie
Sorina Popa
Senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto), a declarat într-o conferinţă de presă, că îi va adresa o întrebare ministrului Economiei, Virgil Popescu, în legătură cu Uzina Mecanică din Orăştie şi problemele de acolo.
Senatorul social-democrat s-a ţinut de cuvânt şi i-a trimis întrebarea ministrului de resort. Sălan susţine că există un dosar în care se reclamă subevaluarea terenurilor de la Mecanica Orăştie, dosar care este plimbat de la o instanţă la alta. Parlamentarul a declarat în conferinţa de presă că, după ce un penelist a ajuns director la Mecanica Orăştie, „aici sunt aduse acuze, cum că a furat cineva un televizor, găinării“, în timp ce situaţia uzinei este destul de gravă.
Iată întrebarea adresată de senatorul Viorel Sălan ministrului Economiei:
Stimate Domnule Ministru,
În luna ianuarie a.c., v-am adus la cunoştinţă printr-o adresă trimisă de la Biroul parlamentar teritorial din Orăştie, o situaţie constatată la Uzina Mecanică Orăştie.
În adresa respectivă, v-am relatat că în urma sesizărilor efectuate din partea cetăţenilor care domiciliază în comuna Turdaş, satul Pricaz, zona cartierului „Fabrica de cărămidă”, în data de 07.01.2020, m-am deplasat în zonă, împreună cu reprezentantul administraţiei publice locale domnul inginer Remi Bocşeri – primarul localităţii.
Am purtat discuţii cu cetăţenii din acea zonă, cu privire la riscurile la care sunt expuşi aceştia, privind starea avansată de degradare în care se află clădirea ce avea destinaţia de „Atelier de tâmplărie”, construcţie ce aparţine Uzinei Mecanice Orăştie, aflată în subordinea Ministerului economiei, energiei şi mediului de afaceri.
Construcţia este în imediata vecinătate a clădirilor de locuit ce aparţin cetăţenilor din comuna Turdaş, satul Pricaz – zona cartierului „Fabrica de cărămidă” şi prezintă riscuri grave la adresa siguranţei, dar şi un adevărat focar de infecţie care pune în pericol sănătatea cetăţenilor.
V-am informat, la momentul respectiv, că situaţia trenează de foarte mult timp şi au fost nenumărate sesizări făcute de către cetăţeni către diferite instituţii ale statului, inclusiv către Uzina Mecanică Orăştie, precum şi către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Am solicitat Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri măsuri concrete pentru eliminarea riscurilor la adresa cetăţenilor din zonă, cum ar fi reîmprejmuirea zonei.
Din Nota de constatare a Gărzii de mediu Hunedoara, din 15.01.2020, a rezultat între altele că Uzina Mecanică Orăştie nu a putut asigura conservarea şi protecţia activelor respective din cauza lipsei resurselor financiare.
În urma documentării pe care am efectuat-o la faţa locului, am mai putut constata că în prezent activitatea uzinei se desfăşoară doar pe o suprafaţă de circa 1.000 metri pătraţi, din cele peste 27 de hectare pe care le deţine în total agentul economic respectiv.
Faţă de cele prezentate, aş dori să-mi spuneţi dacă există o soluţie legală prin care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să preia activele pentru care Uzina Mecanică Orăştie nu deţine suficiente resurse financiare ca să le asigure paza şi protecţia?