Nicolle Ebner
Direcţia Sanitar-Veterinară ameninţă cu ridicarea autorizaţiei de funcţionare a adăpostului de câini de la Sântuhalm, dacă Primăria Deva nu va lua măsuri de urgenţă pentru alimentarea cu apă. În plus, supermarketurile care asigurau hrana sutelor de patrupede avertizează că vor rezilia contractele, în cazul în care, administraţia locală nu va aplica normativele privind protecţia animalelor.
Ameninţări din toate părţile
Viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa, e prins între ciocan şi nicovală. Adică, între presiunile făcute de cetăţenii municipiului Deva, agasaţi de agresivitatea câinilor fără stăpân şi lupta organizaţiilor de protecţia animalelor pentru a determina administraţia locală să creeze condiţii optime la adăpostul de la Sântuhalm. Ca să-i mulţumească pe deveni, hingherii adună de zor câinii fără stăpân de pe străzi, fapt ce nemulţumeşte ONG-urile, deoarece în adăpost nu mai sunt locuri. Cu toate că la adăpost nu mai este apă de anul trecut iar jumătate din cei peste 500 de câini adunaţi de pe străzile Devei trăiesc în libertate, hingherii continuă să ducă animale la refugiul din Sântuhalm. „Ieri, au fost duşi vreo 14 câini, în două tranşe. Este peste puterile celor doi angajaţi, care nu mai fac faţă singuri la atâtea animale. Li s-a spus pur şi simplu să-i bage şi câte 100, în cuşti, dacă este nevoie, că nu are nici o importanţă dacă se mănâncă între ei. Direcţia Sanitar-Veterinară s-a sesizat cu privire la condiţiile inumane în care trăiesc oameni şi animale şi a ameninţat că va retrage autorizaţia provizorie de funcţionare. Şi supermarketul REAL ne-a avertizat că renunţă la contractul pentru hrană, dacă nu se remediază situaţia. În acest caz, nu ne mai rămâne decât să dăm drumul tuturor câinilor, care se vor întoarce pe străzile Devei”, declară dr. Terezia Dinu, membru fondator al Asociaţiei „Natura”.
Ulciorul nu merge de multe ori la apă
Viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa, şi-a luat angajamentul că până la sfârşitul săptămânii viitoare, adăpostul de la Sântuhalm va avea din nou apă. „Am spus celor de la SPIGM să nu mai transporte câinii la Sântuhalm, dar pe de altă parte, ce justificare să dau sutelor de deveni muşcaţi de câinii fără stăpân, care în această perioadă sunt foarte agresivi?”, a declarat viceprimarul, dând de înţeles că, pentru el, mai importantă este sănătatea şi siguranţa devenilor. „Asociaţiile nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor. Nu am reuşit să ajungem la o înţelegere şi atunci mi-am luat mâinile de pe ele”, menţionează Cosmin Costa. Ca urmare a acestui fapt, în ultimii trei ani, membrii asociaţiilor „Salvaţi-l pe Lăbuş” şi „Natura” au cheltuit, în locul primăriei, sute de milioane de lei, ca să plătească facturile de apă, curent, şi să construiască mai multe cuşti şi adăposturi pentru sutele de câini care-şi fac veacul la Sântuhalm. Dar nici ele nu mai pot funcţiona, în condiţiile în care nimeni le întinde o mână de ajutor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…