Categories: Actualitate

„Adi Bocşeru”, trimis din nou în judecată

Natalia Bumbac

Dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în care hunedoreanul Adrian Stoicoi (foto), zis „Adi Bocşeru”, este acuzat de complicitate la furt de bunuri de patrimoniu şi spălare de bani, a fost trimis în judecată la Tribunalul Hunedoara.
În rechizitoriul procurorilor, Stoicoi este prezentat ca „un cunoscut braconier al siturilor arheologice din Munţii Orăştiei, fiind implicat, alături de alţi suspecţi, în descoperirea şi sustragerea mai multor tezaure arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional, bunuri care, prin intermediul unor filiere interne şi internaţionale, au reuşit să le valorifice pe piaţa neagră a antichităţilor din Europa”.
Anchetatorii amintesc faptul că Stoicoi a mai fost judecat într-o altă cauză, în care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Atunci era acuzat că „în perioada martie 1999 – mai 2013, a sustras şi valorificat: o brăţară spiralică din aur, 800 de monede tip koson din aur, 2.000 de monede romane din argint, în valoare de 1.000.050 euro; un depozit monetar format din 25 de monede de tipul denar roman din argint şi 12 monede tip tetradrahme dacice în valoare de 6.323 euro; un tezaur compus din 1200 monede tip koson din aur, o pereche de brăţări spiralice din aur, depuse într-un vas ceramic conţinând ceară, în valoare de 1.560.000 euro; un tezaur compus din 30 monede tip Lysimach din aur în valoare 22.500 euro; un depozit de unelte dacice în valoare 13.050 euro”.
Totuşi, Stoicoi nu a ţinut cont că era judecat în acel dosar, continuându-şi „afacerile” cu bunurile de patrimoniu, mai susţin procurorii. În acea perioadă, braconierul avea interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Iar, în cursul lunii mai 2014, trei minori, în timp ce se jucau la un loc numit „La Vizuini” din localitatea Ocolişu Mic, în apropierea locuinţei bărbatului, au găsit ascuns un PET în care erau 138 de monede tip koson din aur, ulterior fiind predate autorităţilor, lucru pentru care au fost premiaţi de premierul României de atunci, „Deşi inculpatul a negat constant în timpul cercetărilor că monedele i-ar aparţine, este evident faptul că sunt ale lui. (…) Acestea se aflau ascunse în faţa locuinţei sale, de unde le putea supraveghea permanent şi nu exista nici riscul ca în situaţia unei percheziţii domiciliare să-i fie găsite în locuinţă. (…) Valoarea materială a celor 138 de monede din aur de tip koson este de 90.900 euro”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Oamenii legii mai susţin că, la începutul anului 2016, Stoicoi a vândut trei statuete care reprezentau zeităţi antice, iar pentru una dintre ele a pretins suma de 5.000 de euro. Valoarea prejudiciului cauzat de căutătorul de comori în acest dosar este de 103.100 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara, nefiindu-i acordat încă un termen de judecată.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago