ComunitatePolitica si administratie

Adio, respirație greoaie! Rinita cronică hipertrofică, vindecată prin radiofrecvență, la spitalul din Simeria. Fără durere și internare

Magdalena Șerban

Orice durere e apăsătoare, însă când nu poți respira corect devine o povară. Vestea bună e că pacienții Spitalului General CF Simeria pot beneficia de acum încolo de o tehnică modernă, cea de cauterizare a cor­ne­telor nazale cu radiofrecvență, în baza unui aparat de ultimă generație.

Se redobândește calitatea vieții
Avantajul major al tehnologiei mo­der­ne este rapiditatea în efectuarea pro­cedurilor și a tratamentelor, cu un disconfort minim provocat pacientului și o perioadă de recuperare foarte scur­tă. ,,Vom intra în posesia unui a­pa­rat destinat pacienților cu rinită cronică hipertrofică, ce este o afecţiune infla­ma­torie cronică a mucoasei nazale, frecvent întâlnită. În anumite situaţii patologice, mucoasa cornetelor nazale se hipertrofiază (creşte în dimensiuni) îngustând fosele nazale şi îngreunând, astfel, respiraţia, cu consecinţe ne­plă­cute asupra stării de sănătate a pa­ci­en­tului. Radiofrecvența cornetelor nazale reprezintă o metodă rapidă, minimum invazivă, cu sângerare minimă, ce are ca efect reducţia volumului mucoasei nazale de la nivelul cornetului inferior, oferind o diminuare semnificativă a congestiei nazale. Astfel, venim în ajutorul celor suferinzi de o astfel de afecțiune, scutindu-i să mai folosească spray-uri cu antiinflamatoare. În prin­ci­piu, problema se va rezolva într-o șe­dință, maximum două. Interventia în sine este rapidă și fără durere, iar re­cuperarea este uşoară. După, pacientul va avea o respirație optimă atât ziua, cât și în timpul somnului, dispar durerile de cap și disconfortul dat de obstrucția nazală, vocea nazonată. Totodată, va ob­serva că poate sa practice sportul mult mai ușor”, a precizat medicul pri­mar ORL Andreea Chioreanu (foto), director medical în cadrul Spitalului General CF Simeria.

De ce suferă hunedorenii
„Ținând cont de faptul că la spitalul nostru se prezintă nu doar locuitori ai orașului Simeria, ci și ai localităților din împrejurimi, o bună parte din suferin­țe­le acuzate țin de hipoacuzie (probleme de auz ), din pricina înaintării în vârstă, în special. Inevitabil, în timp, mai apar dopurile de ceară. Apoi, infecțiile de căi res­piratorii în sezoanele cu pre­dis­po­zi­ție la așa ceva (iarna, primăvara), iar vara, cel mai des ne confruntăm cu oti­tele externe, generate de apă (băile la piscine, ștranduri, etc). De asemenea, rinitele alergice apar din primăvară și până în toamnă, în funcție de florile de sezon. Ambrozia rămâne o reală pro­blemă”, a mai arătat medicul. Referitor la investigații, aici se fac audiograme, tim­panograme, se elimină dopurile de ceară, se fac endoscopii (nazală-larin­giană), existând toată aparatura ne­ce­sară. Este foarte importantă stabilirea cu precizie a diagnosticului, în cazurile ce impun parte chirurgicală fiind ne­ce­sară direcționarea către un centru spe­cializat. Totul e gratuit pentru cei inter­nați la spitalul din Simeria, precum și cei care se prezintă cu bilet de tri­mi­tere. În rest, serviciile sunt contra cost, dar ta­ri­fele sunt net inferioare celor practicate în marile orașe. Programări se pot face fie la fișier (telefon 0254-260681, int. 23), fie la secretariat (0254-260105) sau online, accesând https://spitalsimeria. regista.ro/ programari.

 

Din ce în ce mai multe dotări
„Toate ramurile medicale sunt pri­o­ri­tare, de aceea încercăm să dezvoltăm serviciile permanent și să modernizăm instituția sanitară în toate specialitățile. În stabilirea bugetului alocat achizi­ți­ilor/investițiilor, ținem cont foarte mult de lista pe care o primim de la medici. Ei cunosc cel mai bine cu ce se confruntă și care le sunt nevoile stringente în do­meniu. Aparatul care va deservi spe­cialitatea ORL va ajunge în următoarea perioadă, așa că o să scutim multă lume de drumuri și bani aruncați pe transport pentru a-și soluționa pro­­blema medicală. Chiar dacă nu suntem un spital mare, precum sunt cele ju­de­țene, de exemplu, actul me­dical trebuie adus către per­for­manță, iar pentru acest lucru, pe lângă echipa medicală, e nevoie de aparatură foarte bună. Pe multe segmente avem deja echi­pa­men­­te medicale de top și nu ne oprim aici. Din alocări

bu­getare pro­prii sau din surse ex­ter­ne, mergem mai departe cu do­tă­ri­le”, a a­nun­țat ma­­na­ge­rul Spi­ta­lu­lui General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura