În acest an, resursele băneşti sunt o mare provocare pentru administraţia publică din Densuş care trebuie să susţină atât partea de cofinanţare şi de cheltuieli neeligibile pe care o includ investiţiile câştigate de la Uniunea Europeană, cât şi să sprijine, prin aport propriu, capitolul de asistenţă socială.
Minusuri rezolvate
„Suntem în gardă cu finanţele, în sensul că avem multe de onorat. Nu am dat cel de-al 13-lea salariu, dar la ora actuală nici nu putem pune problema să reuşim asta, iar la asistenţă socială avem acoperire până în trimestrul al patrulea. Am contribuit cu o sumă din buget, pentru a echilibra lucrurile. Oamenii nu au nici un fel de vină şi trebuie să trăiască. De altfel, şi în 2020 am întâmpinat o situaţie similară, deci eforturi am făcut şi atunci. Dinamica dosarelor se schimbă, însă în măsură ce ies unii, vin alţii. Nici voucherele de vacanţă nu au fost bugetate, atât anul trecut cât şi în anul curent, pandemia îngrădind atmosfera estivală. Nu aveam de unde să ştim cum va decurge rata de infectare cu SARS-COV2 şi ce reglementări se vor impune pe parcurs, aşa că nu am insistat pe asemenea prevedere”, a afirmat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş. Legat de organigramă, alesul a mai spus că ar mai fi nevoie de o asistentă comunitară, în urma plecării la Haţeg a celei care ocupa postul respectiv. În rest, deşi nu se practică varianta completă, cei de aici se descurcă, cu toate că în unele departamente a început procesul de digitalizare, făcându-se trecerea evidenţelor de pe hârtie pe suportul electronic, iar munca oamenilor s-a dublat.
Proiecte mari şi cofinanţări obligatorii
Chiar dacă autorităţile din Densuş se bucură de victorie în ce priveşte câştigarea unor programe europene ce aduc investiţii de anvergură, reuşita este uşor apăsătoare. Există sau nu la buget sumele aferente cotelor de cofinanţare şi cheltuielilor nedecontabile, ele trebuie să fie puse la bătaie. ,, Suntem în discuţii cu băncile pentru a contracta un credit. Proiectul european câştigat din fonduri europene nerambursabile ce prevede modernizarea, dotarea şi reabilitarea căminelor culturale (circa 500.000 de euro) din şase sate aparţinătoare ne obligă să participăm cu circa 800.000 de lei, iar cel de modernizare de drumuri comunale, accesat tot prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), necesită din partea noastră circa 250.000 de lei. Pentru plata TVA trebuie să punem de la noi şi abia după, putem recupera. Lucrările la cămine s-au finalizat în 2020, dar suntem în faza de dotare, având loc achiziţia. Am făcut oricum o prelungire de termen, ca să nu ne luptăm cu eventuale surprize. Şi pentru cel cu drumurile dorim să solicităm clemenţă prin prelungirea datei-limită”, a mai adăugat primarul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…