Comunitate

Administraţia din Dobra dă lovitura, din nou! Alte investiţii din fonduri nerambursabile

Magdalena Șerban
Dacă nu ai școli bune, echipate după noile cerințe în domeniu, riști să pierzi trenul pentru ziua de mâine. Asta, prin faptul că educația rămâne un pilon principal în viața fiecărei comunități. La Dobra, conducerea locală a înțeles perfect că unitățile de învățământ trebuie să constituie o prioritate și a accesat bani nerambursabili pentru a le dota și moderniza. Pe lângă acest proiect, mai sunt multe altele care aduc plusvaloare.

Era digitală cere schimbare. Se poate, prin PNRR
„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am depus un proiect ce prevede dotarea școlilor primare din satele Lăpușnic, Roșcani, Mihăiești și a celei gimnaziale din Dobra. De la ele­mente de tip smart, (de exemplu table interactive, laptop-uri, etc) și până la echipamente, am inclus tot ce e ne­cesar. La Dobra am optat și pentru un cabinet psiho-pedagogic, precum și pentru dotarea sălii de sport. Nevoile se schimbă în timp, iar condițiile pentru un act educațional de calitate trebuie asigurate atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice. Nu poți cere re­zultate foarte bune dacă ei se chinuie într-un cadru investițional depășit. Nu înseamnă că dacă urmezi cursurile unei școli din mediul rural trebuie să fii mai prejos decât elevul care merge la o școală de la oraș. Nu dorim să existe astfel de diferențe. Deci școlile rămân în atenția noastră administrativă”, a declarat Ovidiu Pădurean, primarul din Dobra. Edilul a mai punctat faptul că dacă s-ar fi pus problema ca obiec­tivele importante să se materializeze din bugetul local ar fi devenit extrem de greu, chiar imposibil, fondurile fiind limitate pentru multitudinea de pro­grame investiționale ce se vor concre­tiza în perioada următoare. Așa că s-au accesat axe europene și guverna­mentale pentru a se câștiga cât mai multe finanțări externe.

Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd
O altă noutate chiar rar întâlnită printre primari, cu toate că propunerea investițională se va dovedi utilă și adaptată nevoilor reale, ține de ame­najarea unei platforme pentru gunoiul de grajd. ,, Vom respecta condițiile de bune practici agricole pentru gestio­narea gunoiului de grajd și a dejecțiilor de origine animală, conform preve­derilor în vigoare (generează miros, în primul rând), așa că locația va fi în extravilan. Utilizarea unui regim de stocare comunal este soluția perti­nentă pentru mediul rural. Aceste sis­teme pot fi și individuale, dar noi vrem să ajutăm pe toată lumea”, a anunțat alesul local. De subliniat că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte “Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I2, Subinvestiția I.2.A-B, din PNRR, obiec­tivul fiind acela de gestionarea suste­nabilă a biodeșeurilor agricole, în spe­cial a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați. Finanțarea se va câștiga pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil prealocat (228.300.000 de euro, echivalentul a 1.119.925.650 de lei). Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100 la sută. Valoarea maximă eligibilă e de 1.000.000 euro/ platformă comunală nou înfiin­țată, respectiv 500.000 euro/plat­formă comunală modernizată.
Prin Administrația Fondului pentru Mediu
„Ce mai avem în plan în viitorul foarte apropiat e să accesăm fonduri de mediu pentru reabilitarea energetică a două cămine culturale, și anume așe­zământul din Panc și cel din Panc-Săliște. Suntem în stadiu de studii de fezabilitate, iar când se va deschide sesiunea, vom depune documentația. Cele două lăcașuri cult­urale trebuie reabilitate, nebeneficiind de lucrări de amploare, de foarte multă vreme. Tâmplăria trebuie schimbată, în­căl­zirea se face cu sobe pe lemn, deci automat se impune un alt sistem, mai nou. Ne-am gândit la pompe de căldură, cu încălzire prin pardoseală. O să fie un lucru trainic. Și tot pe filiera AFM am câști­­gat un proiect pentru stații de în­căr­care electrică, mai ales în con­dițiile în care e nevoie de microbuze școlare noi. Vor fi amenajate în Dobra, având câte două puncte, fiecare. Urmează să sem­năm contractul de finanțare. Mai apoi, vrem să moderni­zăm canalizarea în localitatea Lăpușnic, prin înlocuirea con­ductelor, a foselor, etc. A fost realizată de 12-13 ani, deci e uzată și depășită. Stația de epurare o vom folosi pe cea de la Dobra, fiind prevăzută cu o capacitate ce va per­mite acest lucru. Vorbesc de viitoa­rea stație. Reamintesc că am câști­gat finanțare pentru obiectivul ce preve­de înfiinţarea reţelelor de apă uzată şi staţie de epurare în Dobra, proiect ce ajun­ge la valoarea netă de circa 19 mili­oane de lei. Avem o stație de epu­rare, dar e antică și nu ar face față nou­lui flux. Urmează să depune proiectul”, a mai arătat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura