Comunitate

Administrația din Pui, cu ochii pe o posibilă platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, finanțată prin PNRR

Magdalena Șerban

În cadrul Planului Național de re­dre­sare și Reziliență (PNRR) sunt alo­cate fonduri substanțiale și pen­tru in­ves­tiții în sisteme co­mu­nale inte­grate pentru co­lec­tarea și valo­ri­fi­carea gunoiului de grajd, fiind in­tro­duse ele­mente care fac ac­cesarea fi­nan­țărilor mai ușoară. Pri­ma­rul din Pui, Victor Stoica, spune că este in­teresat să acceseze o astfel de posi­bi­litate de dez­vol­tare.

O abordare civilizată
Ministerul Me­diu­lui, Apelor și Pă­du­rilor a lansat în con­sul­tare publică Ghidul solicitantului pen­tru apelul de proiecte “Sisteme in­tegrate de co­le­c­tare și valorificare a gu­no­iu­lui de grajd”, Com­po­nenta 3 – Ma­na­ge­men­tul de­șe­u­rilor, In­ves­tiția I2, Subin­ves­tiția I.2.A-B, din PNRR, obiec­ti­vul fiind acela de ges­tio­nare sus­te­nabilă a bio­­­de­șe­urilor agri­co­le, în special a celor provenite din ac­ti­vitățile zoo­teh­ni­ce, prin creș­terea gra­du­lui de va­lo­ri­fi­care a a­ces­tora în ve­derea re­­du­cerii po­lu­ă­rii cu ni­trați. Fi­nan­ța­rea se va câștiga pe prin­cipiul „pri­mul venit, primul servit”, în li­­mita bugetului maxim eli­gi­bil prealocat (228.300.000 de euro, echivalentul a 1.119.925.650 de lei). Rata de fi­nan­țare acordată prin PNRR este de 100 la sută. Valoarea ma­ximă eligibilă e de 1.000.000 euro/ platformă comunală nou înființată, respectiv 500.000 euro/platformă co­munală moder­ni­zată. Sunt con­ce­pute 4 proiecte-tip de platforme comunale și 6 proiecte-tip de platforme indivi­duale, pe baza cărora se va putea rea­liza, direct de către beneficiari, configu­rarea sis­te­mu­lui comunal integrat, conform specifi-cului și necesităților locale. „Ca urmare a implementării unei in­vestiții de acest gen, crescătorii de animale beneficiază de facilități mult îm­bunătăţite pentru activităţile de gestionare a gunoiului de grajd, toto­dată asigurându-se con­di­țiile ne­ce­sare pentru pro­te­jarea apelor de ni­traţi, conform Codului de Bune Prac­tici Agri­cole. Gu­noiul de grajd pe de o parte este un deșeu de care cres­că­torii de animale vor să sca­pe. Pe de altă parte, dacă nu este de­pozitat și utilizat așa cum se cuvine, este un factor foarte periculos de poluare a apelor, atât de suprafață, cât și a celor din pânza frea­tică. Dar este și o re­sursă importantă pentru agricultori, având o contribuție deosebit de bună la refacerea stra­tului de humus, ceea ce în­gră­șămintele chimice nu pot face. Platformele pentru depozitarea guno­iului de grajd reprezintă un mod prin care putem să folosim o resursă pre­țioasă și aflată la îndemână, fără să pro­ducem incon­ve­ni­ente. Ne in­te­re­sează și pe noi o astfel de opor­tu­ni­tate, mai ales că banii sunt neram­bur­sa­bili”, a precizat edilul din Pui, Victor Stoica (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

18 ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

18 ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

18 ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

18 ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

18 ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

18 ore ago