Administraţiile locale vor fi mandatate să ofere ajutor sporit nevoiaşilor?
Magdalena Şerban
Câţiva parlamentari au înaintat o propunere legislativă prin care se doreşte sporirea măsurilor de protecţie socială în perioada sezonului rece, ca o completare a Legii 92/2012.
Potrivit iniţiatorilor, administraţiile publice locale pot aproba, prin hotărâre de consiliu local şi în funcţie de resursele proprii, ajutoare pentru energie electrică şi termică (combustibili solizi sau petrolieri) şi gaze naturale, peste tranşele şi procentele prevăzute în cazul utilizatorilor vulnerabili şi de asemenea, pot extinde acordarea sprijinului pentru alţi consumatori aflaţi în dificultate. Proiectul de lege a fost vizat de Parlament şi trimis Guvernului pentru un punct de vedere.
Primarul din Băcia e de acord, dar are şi obiecţii…
„Iniţiativa este bună, dar cred că este ideală includerea unui amendament prin care fiecare primar să poată să-i diferenţieze pe cei aflaţi în dificultate şi vor să muncească, de cei care se află în aceeaşi situaţie, dar nu vor să muncească. La ora actuală, există şi la noi în comună cazuri sociale care primesc, conform legii, o indemnizaţie pentru căldură. Lemne nu putem să le acordăm sub formă de sprijin local, deoarece primăria nu are pădure în proprietate, aşa că ei beneficiază doar de acea indemnizaţie pe care o primesc de la stat pentru tipul de încălzire practicat (gaz metan, lemne etc). Persoane vulnerabile din punct de vedere social, bineînţeles că există în fiecare societate, aşa că o astfel de propunere o consider una de susţinere în perioada cea mai grea din an din punct de vedere al cheltuielilor: iarna. În momentul promulgării acestui proiect legislativ vom face o analiză mai detaliată şi o anchetă socială, iar împreună cu consiliul local, vom decide dacă există posibilităţi financiare pentru a susţine programul acesta şi vom stabili în mod clar câţi localnici se încadrează. Ca să concluzionez: am toată deschiderea pentru cei nevoiaşi, dar ne va fi greu să demonstrăm care este nevoiaş cu adevărat şi care este leneş şi nu îi place să muncească. Asta este realitatea şi trebuie spusă”, susţine Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia.
… cel din Boşorod deja a apelat la ajutoarele de urgenţă
„Chiar acum, noi, ne confruntăm cu un caz special pentru care urmează să ne întrunim în şedinţă de consiliu local, în vederea aprobării acordării unui ajutor de urgenţă. Vom plăti de la bugetul local lemnul necesar pentru încălzirea din iarna aceasta. Femeia în cauză are probleme majore, mai ales de sănătate şi vrem să o ajutăm, cum putem. La nivel de comună vom face o anchetă socială pentru ca persoanele aflate în dificultate să fie ajutate de administraţia locală. Momentan, forma legală de acordare a sprijinului este ajutorul de urgenţă, dar dacă se va stabili completarea legii şi se vor aduce extinderile propuse, o să fie şi mai bine. Atunci, probabil că va exista şi un normativ astfel, încât să ştim baremul sau normele de încadrare. Vă daţi seama că fiecare primar îşi cunoaşte foarte bine comunitatea pe care o reprezintă, cunoaşte familiile sau persoanele cu probleme materiale din comună. E bine că lasă la alegerea administraţiilor publice locale să stabilească plafonul de cheltuieli pe care să-l pună la dispoziţie. Principalul este să se facă o anchetă corectă şi echitabilă”, este de părere Ioan Grecu, primarul comunei Boşorod.
Primarul din Râu de Mori cere revizuirea legislaţiei
„Avem în evidenţă 106 dosare de ajutor social, iar mai mult de jumătate dintre asistaţi au dificultăţi majore. Pădurea ce împrejmuieşte cătunul Bălanu din satul Brazi a fost retrocedată pe titlu de proprietate unei asociaţii composesorale, iar comunitatea de aici nu deţine cote-părţi în asociaţia respectivă. Prin urmare, deşi cade pădurea pe ei, e privată şi nu au dreptul să taie nimic de acolo. Cară doar crengi ce rămân în urma procesului de exploare sau ceea ce cade din pomi. Problema e că aceşti oameni nu au nici fondurile necesare pentru a-şi cumpăra lemn de foc, majoritatea fiind asistaţi social. Aici trăiesc circa 50 de familii. Ne-am tot confruntat cu situaţii dificile de-a lungul timpului şi a trebuit să ajutăm cumva. Sunt bătrâni de 70-80 de ani care trăiesc din ajutorul dat de stat şi nu au din ce să se gospodărească. Le-am dat din lemnul primăriei care, în baza unei cereri, poate fi cumpărat de către cetăţeni. De acolo i-am ajutat cu resturi, ce să facem. Aşa că e numai bună legea asta nouă. Ne ajută să avem un cadru legal şi ne dă puteri legale să ajutăm la rândul nostru, mai mult oamenii nevoiaşi”, arată Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.