Administratorul unui centru de colectare a fierului vechi, condamnat la patru ani de pușcărie
Maximilian Gânju
Hunedoreanul are de achitat fiscului mai bine de 1,5 milioane de lei, sumă cu care a prejudiciat bugetul de stat prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Tribunalul Hunedoara a luat în calcul la stabilirea unei pedepse cu executare și faptul că administratorul n-a încercat să acopere din pagubă.
Impozit pe profit și TVA
Administratorul unui centrul de colectare a fierului vechi a reușit într-un singur an de zile să se sustragă de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 1.028.411 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA suplimentar. Bărbatul a fost inculpat pentru evaziune fiscală, dosarul fiind instrumentat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Unul dintre partenerii de afaceri ai administratorului evazionist a detaliat în fața instanței cum decurgeau tranzacțiile.
De ce mai multe ori se făceau „pe genunchi”
„La începutul anului 2012, nu îmi amintesc exact luna, m-am întâlnit cu numitul (…), care şi acesta era cu marfă (fier vechi şi altele). Din discuţiile purtate cu acesta, am convenit să cumpăr deşeuri feroase şi neferoase de la el, stabilind ca preţul să fie la valoarea din acea zi”. Ca mod de lucru cu acesta au existat două situaţii. În prima situaţie, am mers cu tirul care tracta vagonul, la punctul de lucru al societăţii acestuia, situat în Mintia. Din acest punct de lucru am încărcat o singură dată. A doua situaţie de lucru a fost următoarea: Când avea marfă până la 3 – 5 tone de deşeuri mă suna, pentru a stabili preţul, după care trimitea maşina cu deşeurile respective la sediul societăţii mele”, se arată în dosar. Administratorul incriminat a susţinut că, în ceea ce priveşte livrările de mărfuri către diferiţi beneficiari, toate documentele erau predate contabilei. În acest mod, individul a încercat să arunce vina pe angajata sa.
Condamnarea nu este definitivă
În cele din urmă, individul a recunoscut integral acuzaţiile din actul de sesizare şi a solicitat să fie judecat conform procedurii simplificate de judecată. N-a recunoscut însă prejudiciul creat și ”nu s-a prezentat în instanţă pe parcursul celor doi ani de judecată, nu şi-a manifestat disponibilitatea de a acoperi prejudiciul cauzat bugetului de stat şi nu a făcut nici un demers în acest sens”, au subliniat magistrații. Potrivit soluției publicate de CSM (https://rejust.ro/juris/23464e333), Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe evazionist la 4 ani de închisoare cu executare și obligarea acestuia la plata sumei de 1.638.207 de lei către bugetul statului, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere. Soluția Tribunalului Hunedoara nu este însă definitivă