Natalia Bumbac
Afaceristul hunedorean Adrian Gărdean (foto) a fost citat, din nou, în calitate de martor denunţător în dosarul „Gala Bute” al fostului ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Procesul se judecă în apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la Completul de 5 judecători. Potrivit reprezentantului instanţei, Gărdean a fost citat la proces pentru data de 13 aprilie.
Obligată să returneze banii mituitorilor
Declaraţia lui Gărdean din faza de urmărire penală a dosarului a reprezentat o piesă importantă în acuzarea Elenei Udrea. Omul de afaceri a susţinut că, în data de 6 octombrie 2011, i-ar fi dat Elenei Udrea, printr-un interpus, o geantă cu 900.000 de euro. Acesta mai susţinea că a dus şpaga la Ministerul Dezvoltării. După judecarea dosarului în fond la un Complet de 3 judecători de la ÎCCJ, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare şi a mai fost obligată să returneze sumele de bani luate cu titlu de mită de la mai multe persoane. Printre acestea se număra şi Adrian Gărdean. Fapt care a fost consemnat şi în textul sentinţei date de ÎCCJ în 28 martie 2017: „Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian.” În declaraţiile sale publice, Elena Udrea s-a arătat revoltată de faptul că instanţa a dispus o astfel de măsură. Mai ales că, la acel moment Gărdean era doar martor în dosarul său, chiar dacă declarase că a dat mită, ceea ce este tot o infracţiune.
La finele anului 2017, atât Adrian Gărdean cât şi fratele lui, Miron Dorel Gărdean (în calitate de administrator şi acţionar al SC Termogaz Company SA), au fost trimişi în judecată de DNA pentru dare de mită, într-o cauză disjunsă din dosarul „Gala Bute”. Procurorii îi acuză că au dat şpagă fostului ministru Elena Udrea pentru ca aceasta să le asigure finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului «Schi pentru România». Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara, unde judecătorul de Cameră preliminară a dispus începerea judecăţii în fond. Hotărârea a fost contestată de inculpaţi, contestaţia urmând să se judece la Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 10 aprilie.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…