Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, ieri, după amiază, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitală, în prezenţa a mii de oameni, înainte de slujba de înmormântare mai multe personalităţi susţinând discursuri în care au evocat personalitatea poetului.
La sosirea cortegiului funerar, cimitirul Bellu era arhiplin, câteva mii de oameni venind să-şi ia rămas bun de la poet.
Pe o scenă amenajată aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, au ţinut discursuri mai multe personalităţi: Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a recitat şi o elegie compusă de el în memoria poetului, muzicianul Victor Socaciu, istoricul Dan Berindei, poetul sârb Adam Puslojic, care a depus la crucea lui Păunescu un buchet de flori roşii, galbene, albastre şi albe – culorile steagurilor României şi Serbiei -, jurnalistul Marius Tucă. Aceştia au evocat personalitatea omului de cultură şi au rememorat diverse momente petrecute alături de acesta.
La Sãcãrâmb, clopotele au bãtut pentru Adrian Pãunescu
Livia Botici
În timp ce, în Capitală, mii de oameni îi plângeau la căpătâi, în judeţul Hunedoara, la Săcărâmb, în satul natal al soţiei sale Carmen Păunescu, câteva zeci de persoane s-au rugat pentru ca sufletul poetului să plece liniştit din această lume.
„A fost un om extraordinar”
Satul Săcărâmb din comuna Certeju de Sus este în doliu. Ieri, înainte cu câteva ore ca scriitorul Adrian Păunescu să fie înmormântat, sătenii, împreună cu preotul paroh, au organizat o slujbă specială în memoria celui care, de fiecare dată când venea în vizită la socrii, îi bucura cu prezenţa sa impunătoare şi, totodată, extrem de blajină. În micuţa biserică din sat, pe faţa fiecărui om a curs, în tăcere, câte o lacrimă. „Adrian Păunescu a fost un om extraordinar. Prima dată a fost în satul nostru în anul 1983. Parcă şi acum mi-l aduc aminte… Era ajunul Crăciunului şi nu avea cum să ajungă cu maşina sa până aici în vârful dealului, motiv pentru care am mers eu după el, cu autoturismul de teren. Adrian Păunescu a fost, este şi va fi mândria satului Săcărâmb, dar şi a României. Ultima dată a venit aici anul trecut, în data de 19 septembrie, atunci când era ziua de naştere a socrului său. A umplut toată curtea casei bătrâneşti cu oameni. Nu îi plăcea să fie singur şi mereu căuta compania semenilor săi. Aşa era el fericit! România a pierdut un suflet bun şi nobil”, a declarat Constantin Pipoş, din satul Săcărâmb.
„A ajutat satul”
Dragostea sătenilor din Săcărâmb pentru Adrian Păunescu vine ca urmare a dăruirii şi iubirii poetului, pentru acestă zonă. Într-una dintre poeziile sale, poetul spune că, odată ce s-a căsătorit cu o fată (n.r. -Carmen Antal) din Săcărâmb, acest loc a devenit pentru el, satul natal. Drept dovadă, în anii 1986 şi 1988, Adrian Păunescu a scris două poezii dedicate acestui loc: „Închinare Săcărâmbului” şi „Moartea unui sat”. Puternicele sentimente faţă de Săcărâmb, ale marelui poet, sunt confirmate şi de preotul paroh. „Adrian Păunescu a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a ajuta această zonă. Clopotul, care acum se află în biserica noastră, este făcut doar pentru că maestrul a intervenit şi, din două clopote vechi şi stricate, a făcut unul bun. De asemenea, tot cu ajutorul său s-au pus scaune noi şi podele în biserică. Chiar şi drumul de asfalt a fost turnat tot cu marea sa contribuţie. Un om deosebit… Dumnezeu să-l odihnescă în pace!”, se roagă părintele paroh Daniel Petruse.
Altar de flori şi lumânări
Memoria lui Adrian Păunescu nu a fost cinstită numai la Săcărâmb, ci şi în municipiul Brad, acolo unde, în centrul localităţii, oamenii au creat un adevărat altar. Alături de lumânări, flori şi fotografii cu poetul, au stat şi ultimele sale versuri, scrise pe patul de spital: „Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani/ Eu însumi sunt mai omenos în toate/ Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani/ Şi ţării mele, minima dreptate”, a fost cea din urmă dorinţă a marelui poet Adrian Păunescu.
Rugă la căpătâiul Poetului – Flacără
O mare tristeţe a coborât peste România. Poetul-senator, Adrian Păunescu a ales să plece la Ceruri. Nouă, românilor ne-a lăsat o operă poetică nepreţuită, iar colegilor de partid experienţe unice despre modul în care trebuie înţeleasă şi mai ales pusă în practică social-democraţia.
Adrian Păunescu a trăit şi a murit în versuri. Niciodată România nu-l va putea uita pe omul care, în plin regim comunist, aprindea în inima poporului său, pe care l-a iubit atât de mult, flacăra libertăţii. Prin Cenaclul Flacăra, vreme de 12 ani, fiecare român s-a simţit pentru câteva ore liber. Stadioanele unde se adunau mii de români erau cu adevărat zone libere de comunism. Cum să-l putem uita pe omul care a lansat de pe scena Cenaclului celebrul “Te salut generaţie-n blugi”! . Cum să nu-l păstrezi în inimă pe acel Adrian Păunescu care a dat posibilitatea zecilor de tineri să-şi etaleze talentul într-o Românie în care talentul era considerat un pericol de regimul comunist? Iris, Anda Călugăreanu, plecată şi ea dintre noi, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă, Victor Socaciu şi mulţi, mulţi alţii sunt artiştii României descoperiţi şi promovaţi de Adrian Păunescu.
E mare durerea atunci când o ţară pierde un asemenea om. Ca şi politician, Adrian Păunescu a ales Partidul Social Democrat tocmai pentru că credea cu tărie în valorile social-democraţiei. În mandadul său de senator a luptat pentru hunedoreni încercând să le facă viaţa mai uşoară. Fiind un mare patriot, a reînviat “Serbările Naţionale de la Ţebea” pentru ca o ţară întreagă să poată aduce omagii lui Avram Iancu. A purtat nenumărate discuţii cu toţi premierii ţării pentru a promova proiecte prin care să pună în valoare frumuseţea ţinuturilor hunedorene şi să sprijine zonele devaforizate ale judeţului nostru.
Pentru colegii din organizaţia judeţeană de partid, Adrian Păunescu a fost un mentor de la care fiecare a avut ceva de învăţat. Dispariţia sa a lăsat în inimile tuturor un gol imens, o mare pierdere pentru social-democraţie.
E greu să vorbeşti despre Păunescu la trecut. De fapt, poetul-senator va fi mereu prezent în conştiinţa multora dintre noi. Prin poeziile sale, prin realizările sale şi prin valoarea pe care a oferit-o prezenţa sa în rândurile organizaţiei Partidului Social Democrat.
Nu te vom uita niciodată, maestre! Flacăra ta va arde veşnic în inimile noastre!
Laurenţiu Nistor, deputat PSD
La adio, de la Geoagiu
„De ce să-ţi spun la revedere
N-aş mai avea nici un motiv
„Adio“ drepturile-şi cere
Că te-am pierdut definitiv.”
Adrian Păunescu – La Adio
Administraţia Publică Locală din oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara, în numele tuturor locuitorilor, deplânge trecerea în nefiinţă a poetului, gazetarului de geniu şi omului de înaltă nobleţe sufletească Adrian Păunescu .
Personalitate marcantă, Adrian Păunescu s-a impus în istoria culturii româneşti prin opera sa literară vastă, însă a lăsat o amprentă puternică şi asupra vieţii politice.
Omul politic Adrian Păunescu a simţit la fel de puternic ca şi poetul Adrian Păunescu, sentimentul iubirii de neam, a fost atent şi preocupat de problemele celor pe care-i reprezenta în forul legislativ al României.
Pentru oraşul Geoagiu, senatorul Adrian Păunescu a reprezentat un sprijin real, luptând pentru a demonstra necesitatea şi importanţa alocării de fonduri pentru construirea de grădiniţe, biserici, poduri, drumuri şi utilităţi publice, numeroase obiective ajungând să fie finalizate graţie eforturilor sale.
Oraşul Geoagiu a putut să se bucure şi de geniul poetului Adrian Păunescu, care a urcat pe scena Casei de Cultură I.B.Deleanu, alături de artişti de mare valoare şi mai presus de toate, ne-a oferit privilegiul de a fi gazdele răposatului Grigore Vieru. O sală întreagă a fost copleşită de sentimentele generate de prezenţa, pe scenă, împreună, a celor două colosale personalităţi, care se exprimau atât de sensibil, de cald şi totuşi atât de genial.
Vâltoarea politicii româneşti a făcut însă, ca Adrian Păunescu, deşi clasat pe locul I în Colegiul nostru electoral, să nu ajungă în Senatul României, iar în bătălia pentru civilizaţia localităţii noastre am pierdut un mare strateg.
Acum, Dumnezeu a vrut să ni-l ia, însă ne păstrăm încrederea că şi de acolo, de dincolo de viaţă va sprijini în eternitate acest pământ românesc.
Sincere condoleanţe, familiei îndoliate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Ing. Simion Mariş, primarul oraşului Geoagiu
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…