Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat ieri că vaccinul anti-COVID-19 al companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca este „sigur şi eficient” şi „nu este asociat cu riscul apariţiei trombozelor”.
Toţi o apă şi-un pământ
Decizia vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-Covid-19 al AstraZeneca, invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge. Avizul EMA era aşteptat în mod special într-o perioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale serului produs de AstraZeneca.
Şefa EMA se declarase deja „ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. EMA împărtăşeşte astfel poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca „vaccinările să continue”.
Concluzia a fost anunţată ieri, de directoarea executivă a Agenţiei Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, după o evaluare realizată de experţii instituţiei de reglementare a UE. Evaluarea a fost făcută după ce mai multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/ AstraZeneca, ca urmare a cazurilor rare de tromboză semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.
„Eu una m-aş vaccina şi mâine, a spus Cooke, într-o notă personală. În acelaşi timp, a subliniat Cooke, pe baza dovezilor, inclusiv a autopsiilor, „nu putem încă exclude definitiv o legătură între aceste cheaguri de sânge şi vaccin”. Şefa EMA a precizat că agenţia va derula în continuare alte studii pentru a clarifica situaţia. Cooke a subliniat însă că statele membre UE au acum informaţiile necesare pentru a decide în privinţa imunizării cu AstraZeneca. Amintim că ţara noastră nu a oprit vaccinarea cu AstraZeneca.
Care este situaţia dozelor de vaccin AstraZeneca la noi în judeţ? Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Sebastian Mezei (medalion), spune că în prezent avem 1.214 doze vaccin AstraZeneca, 272 de Moderna şi 726 de Pfizer.
„Mâine (vineri-n.n.) vom mai primi 2.054 doze de vaccine Pfizer, 550 de Moderna şi 50 de AstraZeneca. Până acum am folosit 5.690 de doze de ser de la AstraZeneca, fără reacţii adverse semnificative. Reacţiile adverse se consideră doar dacă apar în perioada de post vaccinare, în cele 15-20 de minute de după vaccinare. Sunt şi refuzuri de AstraZeneca, dar nu am rămas cu doze neutilizate. Personalul din centrele de vaccinare, în caz că o persoană refuză şi nu vine la imunizare, sună pe următorii programaţi de pe listă. Nu avem doze nefolosite. Ne reglăm aprovizionarea în funcţie de de programări şi consumul de vaccin. Aprovizionarea o facem de două ori pe săptămână, iar stocurile le monitorizăm zilnic pe fiecare centru în parte”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Cat cinism!
Adică e sigur dar asa mai rar mai moare câte unu!
Beneficiile sunt mult mai mari asa-i?