Agresorii în puşcărie, daunele nu pot fi achitate
Paul Nelu Obreja, poliţistul de la Bretea Română, agresat în trafic de doi tineri în februarie 2014, nu poate să îşi recupereze daunele obţinute în instanţă. Atunci, agentul, aflat la volanul autoturismului său, a fost forţat de doi indivizi dintr-o maşină să iasă de pe carosabil, după care s-a răsturnat şi a rămas încarcerat între fiarele acestuia.
După accident, poliţistul a ajuns de urgenţă la Spitalul din Deva cu coastele rupte, plămânul perforat, scalpul luat de pe cap, dar şi alte răni grave. Acum, agresorii se află după gratii, Sergiu Neag fiind condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, iar Sabin Ardelean la opt ani şi opt luni de detenţie. De asemenea, aceştia sunt obligaţi la plata sumei de 122.000 de lei, reprezentând daune morale şi materiale. Dacă iniţial, Tribunalul Hunedoara a hotărât ca societatea de asigurări la care era asigurată maşina agresorilor să plătească această sumă, Curtea de Apel Alba Iulia a decis că plata daunelor să fie suportată de inculpaţi, hotărârea fiind definitivă.
Nevoit să apeleze la executor judecătoresc
Deoarece inculpaţii se află la închisoare, nu realizează venituri şi nu au bunuri pe numele lor, victima nu are posibilitatea să îşi recupereze suma stabilită de instanţă. Astfel, în continuare, poliţistul agresat este nevoit să apeleze la un executor judecătoresc pentru a nu pierde ceea ce a câştigat prin hotărârea definitivă. În tot acest timp, chetuielile au fost suportate de către victimă. „Toate cheltuielile pe care le-am avut în urma acestui nefericit incident au fost suportate de mine. Am primit un ajutor din partea Corpului Naţional al Poliţiştilor, dar şi din partea colegilor mei care mi-au dat o sumă de bani. Tot atunci mi-a fost distrusă şi maşina personală şi nu am mai avut posibilitatea să îmi cumpăr alta. În acest scop, apelez mereu la ajutorul rudelor şi prietenilor, pentru a mă deplasa în diferite locuri“, ne-a mărturisit agentul şef adjunct Paul Nelu Obreja, ajutor şef la Postul de Poliţie General Berthelot.
Ajutat de sindicat
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor (SNPV)“Pro Lex“ a fost alături de poliţistul agresat şi îl susţine în continuare, suportând cheltuielile de asistenţă juridică, dar şi cele necesare în această fază, aceea de executare silită. Pe de altă parte, pentru a evita astfel de evenimente, SNPV încearcă modificarea legislaţiei actuale, tocmai pentru a oferi mai multă protecţie poliţiştilor care sunt expuşi unor astfel de riscuri. „Încercăm acum să facem ceva la nivel naţional şi anume să schimbăm legea privind statutul poliţistului care lucrează în stradă, deoarece acesta nu este asigurat de către angajator. De exemplu, referitor la uzul de armă, care nu este mai permisiv la poliţişti decât la oricare altă persoană. Acest lucru nu este normal, deoarece agenţii de poliţie ar trebui să beneficieze de alte condiţii în ceea ce priveşte folosirea armelor letale pe timpul desfăşurării activităţilor de serviciu“, a afirmat Ilie Neagu, vicepreşedintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“. (A. Brandisz)