Categories: Sport

Aleargă 200 de kilometri în patru zile

Ciprian Marinuţ

Patru atleţi amatori din Deva vor deveni, la finalul săptămânii, prima echipă din România participantă la „SuperMaratonul Lacului Balaton” din Ungaria. Soţii Simona şi Costin Băjenaru (ambii de 40 de ani), Alin Bonţa (47 de ani) şi Ladislau Farkaş (51 de ani) vor „acoperi” în patru zile de concurs distanţa de 195,4 kilometri, fiecare urmând să alerge între 17 şi 20 de kilometri pe zi.

Îndrăzneală conştientă
Cei patru deveni împătimiţi de alergare se simt în stare să facă pasul spre SuperMaraton, pentru că sistemul de desfăşurare a competiţiei din ţara vecină este unul care îi favorizează. „Super Maratonul Lacului Balaton” se va desfăşura în patru etape zilnice, în care se va alerga între 43,1 şi 52,9 kilometri. Temerarii participanţi la această super-cursă pot concura individual sau în echipe de patru persoane. Devenii au ales să alerge în cursa pe echipe, unde regulamentul prevede ca trei membri ai echipei să parcurgă distanţa din etapa zilnică, iar unul să aibă zi liberă, pentru refacere. „Toţi componenţii echipei suntem obişnuiţi cu alergări de 12-14 kilometri, executate la antrenamente, o dată la două zile, pe dealurile din jurul Devei, şi chiar cu participarea la curse de  semimaraton sau maraton. La acest supermaraton, va trebui să alergăm în jur de 17-20 kilometri pe zi, deci un maraton în trei zile, şi de aceea, am îndrăznit să ne prezentăm. Nu avem un obiectiv anume de clasare, pentru că alergăm din plăcere. Totuşi, vrem să încheiem cursa măcar în timpii maximi prevăzuţi pentru fiecare etapă”, a spus Alin Bonţa, „căpitanul” echipei devene.

Aleargă pentru sănătate
Competiţia se va derula în jurul Lacului Balaton şi va începe mâine, cu etapa Siófok – Fonyód care are 46,8 kilometri. Vineri, este programată etapa Fonyód – Szigliget de 52,9 kilometri, sâmbătă, cursa se va derula pe traseul Badacsony – Balatonfüred de 43,1 kilometri, iar „Supermaratonul” se va încheia duminică, pe traseul Balatonfüred – Siófok, de 51,7 kilometri. Limita maximă de timp pentru parcurgerea etapelor zilnice este între cinci ore şi 45 de minute în etapa a III-a (cea mai scurtă) şi şapte ore în etapa a doua (cea mai lungă). Participarea echipei devene este susţinută financiar de „Aqua Sara” Deva.
Alin Bonţa a început să alerge acum opt ani, pentru a elimina surplusul de greutate cu care s-a pricopsit după ce a renunţat la ţigări. De atunci, a participat la numeroase semimaratoane pentru amatori şi a fost iniţiatorul a trei „runde anuale ” de maraton pe Stadionul Cetate din Deva, unde a alergat alături de oricine şi-a dorit să-l urmeze, pentru a promova mişcarea. Alin Bonţa îşi doreşte să introducă un concurs de semimaraton pe ruta Castelul Corvinilor – Cetatea Devei. Pentru a participa la un maraton, fără pretenţii de performanţă, o persoană are nevoie de vreo şase luni de alergări.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago