Politica si administratie

Alegeri imposibile în comuna Bătrâna

Depopularea României începe să aibă efecte la nivel administrativ. Digi24.ro a descoperit prima localitate din țară cu sub 100 de locuitori. Acolo unde, dacă nu se mută 15 adulți în pe­rioada imediat următoare, nimeni din comună nu își poate depune candi­da­tura pentru alegerile locale de anul aces­ta. Legea obligă depunerea unor liste cu minimum 100 de susținători, iar în comuna Bătrâna sunt doar 85 de oameni cu drept de vot.

Mai puțini votanți
Suntem în anul super-electoral 2024, în care vom alege, din nou, primarii, con­silierii locali și județeni, parlamentarii, europarlamentarii, respectiv noul pre­șe­dinte al României. La ora la care scriem acest articol se știe doar data la care vom alege europarlamentarii – 9 iunie. Zilele pentru alegerile locale, parla­men­tare și pentru cele două tururi prezi­den­țiale urmează să fie stabilite și anunțate, după ce liderii PSD și PNL vor ajunge la o înțelegere. Autoritatea Electorală Per­ma­nentă a dat publicității săptămâna tre­­cută listele cu numărul exact al votan­ților la data de 31 decembrie 2023: 18.948.047. Iar aceste liste sunt tot mai mici, lună de lună, an de an. Spre exem­plu, din noiembrie și până în decembrie anul trecut, lista votanților a scăzut cu 3.144 de persoane. În principal ca ur­mare a deceselor înregistrate, dar și din cauza pierderii dreptului de a alege pentru 154 de persoane condamnate de instanțele de judecată. Trendul este îngrijorător. Suntem tot mai puțini cu fiecare recensământ. Iar anul acesta, și-a făcut apariția prima localitate din România care are un număr de locuitori mai mic de 100. Este vorba despre comuna Bătrâna din județul Hunedoara. Din tabelul dat publicității de AEP, co­muna Bătrâna mai are doar 85 de lo­cuitori cu drept de vot. Mai exact, 47 de bărbați și 38 de femei.

Buget mic
Dacă nu se întâmplă un miracol și nu se mută în localitate cel puțin 15 oameni majori până cu 40 de zile înainte de data alegerilor, nimeni din Bătrâna nu va pu­tea fi ales. De ce? Legea obligă la de­pu­nerea unor liste de susținători care tre­buie să cuprindă minim 100 de sem­nă­turi. Primarul de Bătrâna: “Eu sunt și bolnav și nu știu dacă îmi mai revin să mai candidez”. “Nu știu, nu știu. Până înainte cu parcă 3 luni sau nu știu, să mai vină în comună diferența de până la 100. Să se instaleze aicea, să cumpere case, să cumpere terenuri. Să vină oameni noi, că mă îndoiesc că cineva o să facă derogare pentru comuna asta, cea mai mică din țară”, spune primarul Radu Herciu pentru digi24.ro. L-am întrebat dacă primăria are vreo posibilitate să ofere vreun ajutor pentru familii de tineri care ar dori să se mute la Bătrâna. “Nu, nu. Nu avem nimic, bugetul e mic. Nu avem să le oferim știu eu ce stimulente sau ajutoare de stimulare pentru insta­lare. A fost zonă necooperativizată, te­renul e proprietate privată. Iar casele care mai sunt, sunt la niște prețuri exor­bitante. Eu vă dau exemplu: o casă în apropiere de primărie – 40.000 euro. Și mai sus de primărie, casă la roșu, s-a cerut pe ea 75.000 euro. Cu 2.500 mp”. Și pentru că o nenorocire nu vine nicio­dată singură, primarul Herciu e de la fina­lul lunii decembrie în concediu medical. “Știți cum e? Eu sunt și bolnav și nu știu dacă îmi mai revin să mai candidez. Mă mai agreează cineva, nu mă mai agre­ează, vedem, așa că las totul în voia soar­tei. Proiectele sunt pe masă. Cât s-a făcut… Vorbesc cu colegii mai tineri să le continue. Mai puțin mă interesează nu­mărul de 100. Problema e că votanți sunt 85, iar locuitori – nici o sută. Tinerii au plecat, că ce să lucreze?… Populația a scăzut și, ce e trist, scade în continuare. Speranțe de viitor în satul românesc nu sunt”, spune primarul. Localitatea unde oamenii își îngroapă morții în curtea casei Discuția despre numărul minim de susținători pentru depunerea listelor pare să fie însă cea mai mică problemă a comunei Bătrâna. În localitate nu există școală, nu există farmacie, nu există dispensar, doctorul cel mai apropiat e la 30 km și nu există cimitir. “Oamenii își îngroapă morții în grădinile casei”, ne mărturisește primarul Herciu. „Eu sunt născut, crescut și îmbătrânit aici. Am fost dascălul satului din 1977 până în 2002. Țin foarte mult la această loca­li­tate și nu vreau ca banii comunei să se ducă pe apa sâmbetei. Adică asigurăm funcționarea și restul, în totalitate, în in­vestiții pentru cetățeni. Dacă nu o luați sub formă de laudă, pot să vă spun că am modernizat iluminatul public, am adus apă curentă în localitate, am as­faltat 85% din ulițele satului Bătrâna, am prins un proiect de „Anghel Saligny” care să unească satele Fața Roșie, Răchițaua și Piatra, avem semnat un proiect pentru o pistă de biciclete care să unească Bătrâna de județul Timiș, de unde ne vin vara bicicliștii, excursioniștii”.
Comuna Bătrâna din Hunedoara nu este un caz izolat. În țară sunt multe alte localități cu doar câteva sute de locuitori, iar lucrurile vor arăta și mai alarmant în viitorul nu foarte îndepărtat. Comuna Brebu Nou din județul Caraș-Severin are doar 263 de locuitori cu drept de vot. Pardoși (BZ) – 276, Chiliile (BZ) – 382, Șiștarovăț (AR) – 329, Râmeț (AB) – 438, Ceru-Băcăinți (AB) – 192, Bara (TM) – 251, Cireșu (MH) – 382, Gogoșu (DJ) – 405, Dumbrăveni (CT) – 394, Ciudanovița (CS) – 455.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago