Alegeri plăpânde
S-au terminat şi alegerile europarlamentare şi parlamentare -parţiale – pe unde a fost cazul, respectiv şi în judeţul Hunedoara. S-au terminat aşa cum au venit: plăpând, leneş, fără vlagă, parcă pe furiş, pe după colţul urnelor de vot.
Am explicat şi nu cred că e nevoie să revin asupra motivaţiilor care au dus la asemenea comportament electoral. Să notăm doar că aproape nimeni nu a avut chef de acest scrutin: nici politicienii, nici cetăţenii.
Cu toate acestea, recunosc faptul că prezenţa la vot nu a fost chiar atât de tuciurie cum bănuiam. A fost mai bună decât în 2009, iar judeţul Hunedoara s-a comportat ca fruntaşul în muncă. Este adevărat că procentul mai ridicat din judeţul nostru a fost favorizat şi de organizarea alegerilor parlamentare parţiale în Colegiul nr. 3 – Ţara Haţegului, Călan, Ţinutul Pădurenilor, alegeri care au adus la vot pe cei mai interesaţi de reprezentantul zonei în Parlamentul României, dar şi a angrenat partidele politice într-o campanie dedicată mai intensă.
Am urmărit, puţin trist, în mediul virtual, cum o mulţime de tineri – dar nu numai – au încercat să transmită mesaje de îmbărbătare, mesaje de încurajare a prezenţei la vot. Este evident faptul că tinerii conştienţi de ceea ce se întâmplă în România pricep cel mai bine că prezenţa la vot era o şansă în plus, dacă nu pentru schimbare politică, măcar pentru un plus de credibilitate dat alegerilor. Din păcate, aceste mesaje nu au prins chiar atât de bine, ba chiar au existat voci inflamate care au îndemnat la boicotarea votului la alegerile europarlamentare. Astfel de boicot este nu numai stupid, ci şi cumplit de periculos. Îndepărtarea cetăţeanului de exerciţiul democratic sprijină doar politica de grup, politica vicioasă şi viciată.
În sfârşit, vom vedea cum stau lucrurile şi în România şi în Europa, după aceste alegeri extrem de importante, dar extrem de prost tratate. Comentarii angoasante din zona europeană arată că extrema dreaptă, extrema stângă, euroscepticismul au un câştig de cauză periculos. Este greu, însă, de cuantificat efectele unei astfel de tendinţe, pentru viitorul european.