Maximilian Gânju
O femeie din Deva, în vârstă de 56 de ani, care s-a întors la mijlocul săptămânii trecute din Thailanda, pentru că s-a simţit rău, a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva.
Transportată urgent la Timişoara
Suspectă în primă fază de infecţie cu COVID 19, noua denumire a coronavirusului din China, aceasta a fost transportată, ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
”Pacienta s-a prezentat la UPU Deva cu sindrom febril şi, după un prim consult de specialitate, a fost imediat izolată, activându-se procedurile prevăzute pentru situaţii de posibilă infecţie cu coronavirus. O autospecială de transport pentru victime multiple (ATPVM) de la Detaşamentul de Pompieri Deva a transportat-o la Timişoara, în condiţii speciale. După efectuarea transportului, ATPVM va trece printr-un proces de decontaminare efectuat de echipajul de cercetare chimică bacteriologică şi radionucleară, din cadrul ISU Timiş”, a informat ieri dimineaţă Prefectura Hunedoara.
În urma investigaţiilor şi analizelor medicale efectuate, ieri, la spitalul din Timişoara, specialiştii au infirmat prezenţa infecţiei cu COVID 19. Medicii au stabilit că acest caz nu se încadrează în definiţia de ”infecţie cu coronavirus”. La prezentarea la spital, pacienta nu a avut febră şi nici dispnee. Totuşi, femeia din Deva se află acum internată într-un salon obişnuit al spitalului din Timişoara, sub supraveghere medicală.
Deveanca a călătorit şapte zile în Thailanda şi s-a întors în ţară în data de 13 februarie prin Aeroportul Otopeni, iar în noaptea de 15 spre 16 februarie, s-a prezentat la UPU a spitalului judeţean, de unde a fost trimisă ieri, duminică, dimineaţa la Timişoara.
Şase persoane revenite din China, monitorizate medical
Pe de altă parte, şase persoane din judeţul Hunedoara au fost monitorizate medical în ultima perioadă de autorităţi, după ce au revenit în România din China, ţară în care s-au aflat în zona de risc la contaminare cu coronavirusul COVID 19, fără ca în cazul acestora să fie semnalate probleme de sănătate.
Toate persoanele monitorizate sunt din Deva, iar pentru patru dintre ele perioada de monitorizare s-a încheiat ieri.
„Patru dintre aceste persoane vor ieşi duminică din perioada de monitorizare, iar două vor mai rămâne până la expirarea timpului prevăzut de metodologia stabilită pentru astfel de situaţii. Nici una dintre cele şase persoane nu pune probleme medicale“, a afirmat dr. Cecilia Birău, medicul şef al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
Cum se transmite COVID 19
Autorităţile medicale din ţară şi străinătate au explicat care sunt modalităţile prin care coronavirusul se transmite de la o persoană la alta.
COVID-19 are o perioadă de incubaţie de aproximativ 14 zile. Dacă o persoană este testată prea devreme, virusul poate să nu fie detectat. Virusul se extinde, în principal, de la persoană la persoană prin contact apropiat, definit ca fiind o distanţă de aproximativ 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte.
COVID-19 (coronavirusul) se transmite şi prin atingerea unor suprafeţe contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii, dar şi transmiterea de către persoane care nu arată încă simptome prin aerosoli. Oamenii bolnavi pot genera mici particule infectate prin simpla respiraţie. Dar periculos este contactul cu persoanele care sunt bolnave şi care strănută sau tuşesc în apropierea celor care nu au virusul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…