Actualitate

Alertă în România: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”

Dealerii de droguri sunt tot mai in­ventivi atunci când vine vorba de atra­gerea noilor consumatori. De aceea, pe piața drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele per­so­najului Donkey Kong, dintr-un joc Nintendo. Drogul a ajuns și în România.

Sub forma unui personaj de film
O alertă la nivel european a fost ge­nerată după ce un copil de 13 ani a murit în urma consumului acestui stu­pefiant. Pentru că au o concentrație foar­te mare de substanță activă, com­primatele sunt extrem de periculoase, iar consumatorii nu sunt conștienți de doza pe care o ingerează. Expertul anti­drog Cătălin Țone a avertizat că aces­tea pot fi letale. Concret, Donkey Kong este un comprimat de ecstasy sub forma unui personaj dintr-un joc video, colorat portocaliu.
„Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentrație mare de substanță activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia“, a precizat Cătălin Ţone, la Medika TV, potrivit Știrile ProTv.
Pericolul comprimatelor de ecstasy este dat de faptul că nu se știe exact care este concentrația: „Tot ce depă­şeş­te la fete peste 1,3 mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6 mg/kg corp de subs­tanţă activă poate să devină letal… Aceste comprimate au 120 mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450 mg pe com­primat“, ne lămurește Cătălin Țone.
Recent, drogul a fost depistat la Vaslui, în cadrul unei operațiuni a Poli­ției. Este vorba de un grup infracțional de 6 persoane care distribuia diverse tipuri de droguri, inclusiv 39 de com­primate de acest fel. O pastilă costă între 60 și 80 de lei, adaugă expertul, care menționează că acestea „se dis­tribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte“.
„Sunt droguri stimulante ale sis­te­mului nervos central. Practic, îi dau o stare de agitație consumatorului, sunt aso­ciate cu eliminarea oboselii, elimi­na­rea plictiselii şi sunt preferate de tineri“, a declarat Cătălin Ţone.
Traficanții creează comprimate atră­gă­toare pentru tineri, cu logo-uri, for­me și culori variate, inclusiv cu perso­naje din desene animate sau figuri pu­blice, pentru a atrage noi consumatori și pentru a menține interesul clienților deja dependenți sau cu obiceiuri de con­sum. De asemenea, își colorează dro­gurile – de exemplu, cocaina roz – cu arome și coloranți pentru a le face mai atractive, a evidențiat expertul antidrog. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura