ActualitateFlash

Alertă! Mai mulţi zimbri din Rezervaţia de la Haţeg sunt bolnavi

02 zimbriiMaximilian Gânju

Câţiva zimbri din Rezervaţia de la Haţeg sunt monitorizaţi atent de medicii veterinari şi s-au luat probe pentru analize amănunţite în laboratoarele ANSVSA. Mamiferele prezintă afecţiunile unor viroze, iar specialiştii au mai multe ipoteze cu privire la boală, însă aşteaptă rezultatele de laborator pentru a şti cum să intervină. Nici suspiciunea de boala limbii albastre nu este exclusă, chiar dacă în judeţ n-a fost descoperit nici un focar.

S-au luat măsuri de izolare
Alerta privind o posibilă îmbolnăvire a zimbrilor din Rezervaţia din Pădurea Slivuţ, de lângă Haţeg, a fost dată după ce medicul stabilimentului care supraveghează îndeaproape animalele, a constatat că este ceva în neregulă cu câteva dintre ele. Imediat, a fost informată Direcţia Silvică Hunedoara, instituţie care administrează rezervaţia, dar şi Direcţia Sanitar Veterinară Hunedoara. Medicii veterinari specialişti au prelevat probe de la exemplarele bolnave şi le-au trimis în regim de urgenţă la laboratoarele de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic. „Pot să vă spun că ştiu că nu se simt bine, că sunt ceva probleme de sănătate. Medicul veterinar şi cei de la DSV Hunedoara sunt anunţaţi de o bucată de vreme şi ei desfăşoară activitate medicală. Au luat probe, fac analize şi noi am luat măsuri de izolare oarecum. Se simţeau rău, le curgea nasul, aveau ceva viroze, iar acum vreau să evit zona unde au stat. Să-i punem într-o zonă unde nu au mai stat, până când vin rezultatele”, a declarat inginerul Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Boala limbii albastre?
În judeţul Hunedoara nu s-a descoperit nici un focar de „bluetongue”, sau boala limbii albastre, astfel că medicii specialişti din DSV Hunedoara nu au date care să-i determine să vorbească de această maladie în cazul zimbrilor din rezervaţia de la Haţeg. Pe de altă parte, starea de sănătate a zimbrilor putea fi influenţată chiar şi de o plantă care creşte în zona unde este stabilimentul şi care este toxică.
„Noi am prelevat probe şi aşteptăm buletinul de analize. Suspectăm că ar fi vorba de mai multe viroze amestecate, dar o să vedem confirmarea de la laboratorul de referinţă. Se poate întâmpla ca într-un timp mai lung, să slăbească şi să ducă la moarte. Au mai fost probleme şi în trecut, noi de asta am recoltat probe şi acum, să ne edificăm. Avem tratamente pentru a interveni şi o să intervenim imediat ce avem rezultatele. Le-am recomandat să mute animalele, pentru că nu mai au păşune de multă vreme, mai au doar buruiană roşie. Şi din ce am discutat cu cel care monitorizează activitatea lor de foarte mult timp, buruiana aceea roşie este foarte toxică pentru organismul zimbrilor”, a declarat dr. Leontin Laslău, purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara.
Chiar dacă specialiştii se feresc să pună un diagnostic fără buletinul experţilor, unele surse confirmă că a fost luată în calcul şi suspiciunea ca mamiferele să aibă boala limbii albastre. Chiar şi aşa, dacă s-ar confirma această boală, există tratament de specialitate, care să fie administrat cu succes zimbrilor de la Haţeg.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura