Odată ales domnitor al ambelor ţări române, în 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a întreprins o susţinută activitate diplomatică şi politică pentru recunoaşterea şi consolidarea unirii, şi, mai ales, a promovat o serie de reforme ce erau imperios necesare pentru modernizarea şi progresul ţării. Printre reformele înfăptuite pe parcursul celor şapte ani de domnie (1859-1866) se numără cele privind împroprietărirea ţăranilor, secularizarea averilor mănăstireşti, obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar, instituirea unui sistem fiscal modern, promulgarea codului civil şi al celui penal, organizarea armatei naţionale, organizarea serviciului poştal, înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti, înfiinţarea, la Bucureşti a Muzeului Naţional de Antichităţi, a Societăţii de Ştiinţe Naturale, a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase etc. Aceste reforme, inspirate de modele din ţările dezvoltate din Occident, dar racordate la realităţile locale, au propulsat noul stat printre realităţile lumii moderne de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Către această nouă ţară erau îndreptate inimile românilor ardeleni, aceştia privind cu speranţă înfăptuirea unirii celor două principate române, şi cu admiraţie pe artizanul unirii, Alexandru Ioan Cuza.
Menţionări referitoare la Unirea Principatelor Române şi la domnitorul Alexandru Ioan Cuza se află şi în revista orăştiană „Cosânzeana”.Textele îl înfăţişează pe Cuza ca pe una dintre cele mai importante personalităţi istorice ale românilor, fiindu-i apreciate eforturile de modernizare a ţării, iar cea mai însemnată realizare a sa este socotită unirea celor două ţări române, prin care a creat „o ţară singură şi frumoasă, România liberă de azi”. În paginile aceleiaşi publicaţii este semnalată şi apariţia unor tipărituri referitoare la Unirea din 1859, dar şi despre viaţa şi activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cărţile cu aceste subiecte fiind considerate o lectură folositoare şi necesară care „împrospătează toată istoria în mintea generaţiei de azi”.
După Unirea de la 1 Decembrie 1918, Consiliul Dirigent a hotărât ca Ziua Principatelor Române să fie marcată oficial în şcolile româneşti din „Transilvania, Banat şi Părţile Româneşti din Ungaria”, aşa cum merita „cel dintâi pas spre unirea deplină a neamului nostru”, în acest sens fiind emisă o circulară în 13 ianuarie 1919. (Dr. Georgeta Deju, şef-serviciu Secţia de Istorie şi Artă a MCDR Deva)
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
View Comments
Da, dr. Georgeta Deju este un specialist remarcabil. Un articol documentat.