Alfabetizarea financiară prin intermediul bibliotecilor publice
Iată că, după trei ani de muncă susținută de la lansarea primului proiect european în care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a devenit partener alături de trei importanți operatori în domeniul informațional și al bibliotecilor publice din Polonia, Bulgaria și Slovenia.
Cursuri peste cursuri
La ora bilanțului, reprezentanții bibliotecii județene au prezentat rezultatele Proiectului internațional cofinanțat prin Programul Erasmus+: „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice” – FINLIT (Financial Literacy through Public Libraries). Adevărații beneficiari: sunt: bibliotecari formatori pentru adulți în educația financiară, din bibliotecile publice din Bulgaria, Polonia, România și Slovenia, biblioteci care oferă diferite activități educaționale adulților, toți utilizatorii adulți ai serviciilor de bibliotecă din cele patru țări.
Conferința Națională privind rezultatele proiectului în România a reunit la Deva reprezentanții bibliotecilor județene pilot, bibliotecari și utilizatori din județ. Virtual, au fost invitate bibliotecile din județul Hunedoara și din România, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Națională a României, utilizatori din faza pilot, precum și partenerii externi din Polonia, Bulgaria și Slovenia.
Evenimentul a fost organizat sub formă combinată, fizic și on-line. Sebastian Bara, managerul bibliotecii, a deschis lucrările conferinței cu un cuvânt de întâmpinare și mulțumire pentru colaborarea în acest proiect, atât a partenerilor externi, cât și a celor cinci biblioteci județene pilot.Costel Avram, administratorul public al județului, a fost și el prezent la lucrările Conferinței, felicitând echipa de implementare pentru succesul acestui proiect care aduce în prim-plan o problemă de importantă în comunitate și anume educația financiară. A fost prezentat pe larg proiectul FINLIT, care sprijină punerea în aplicare a unor politici specifice de creștere, educație și coeziune legate de Strategia Uniunii Europene 2020 și Agenda digitală pentru Europa. În contextul strategiei Europa 2020, bibliotecile primesc un rol semnificativ în extinderea accesului la educație, formare și incluziune socială a tuturor cetățenilor. Proiectul a fost finanțat prin Programul Erasmus+ de către Agenția Națională din Polonia, organizația care a aplicat ca beneficiar principal fiind Fundația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (FRSI) din Polonia.Bugetul total al proiectului este de 190.000 euro, din care biblioteca județeană din Hunedoara, în calitate de partener pentru România, a beneficiat de 33.000 euro.Perioada de derulare a fost inițial 01.12.2018 – 30.05.2021, extinsă (din cauza pandemiei) până în 31 decembrie 2021. Activitățile și rezultatele proiectului au fost derulate în cadrul cooperării și schimbului de bune practici, respectiv parteneriate strategice pentru educația adulților.
Echipa care a asigurat implementarea proiectului
Rezultatele proiectului sunt: curs pentru bibliotecari formatori în domeniul educației financiare, sesiuni de formare online: sfaturi și instrumente, planificări pentru desfășurarea sesiunilor de training în bibliotecă, curs pentru utilizatori adresat tuturor utilizatorilor de bibliotecă adulți, care doresc să-și gospodărească mai bine banii, să facă economii și să aibă o relație bună și avantajoasă cu instituțiile financiare.Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este administrator național pentru România și are rolul de a acorda acces la aceste cursuri precum și instruire în utilizarea platformei pentru toate bibliotecile publice din țară care decid să organizeze pentru utilizatorii lor servicii de alfabetizare financiară.Ca rezultate secundare ale acestui proiect, la începutul anului 2021, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a îmbogățit portofoliul cu încă 2 cursuri autorizate pe o perioadă de 4 ani: Manager proiect și Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene.Echipa din România care a asigurat implementarea proiectului FINLIT este formată din Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, membru al comitetului director al proiectului, Mariana Marian, coordonator de proiect pentru România, Traian Sebastian Marian, expert pentru România, Camelia Mestecănean, responsabil cu comunicarea. Din echipă a mai făcut parte Mihai Stoicovici, inginer IT.