Alfabetul surdo-muţilor, de vânzare în barurile Devei
Sunt încorsetaţi într-un univers al tăcerii, fără a putea auzi vocea celor dragi, muzica sau alte sunete ce ne fac nouă, oamenilor fără deficienţe, viaţa mai frumoasă. Şi fără locuri de muncă ori venituri care să le ofere posibilitatea de a duce o viaţă decentă. Aceasta este soarta celor cu deficienţe de auz din judeţul Hunedoara.
Încearcă să mai câştige un ban
Cea mai mare pensie pe care o oferă statul român unei persoane cu deficienţă gravă de auz este de nici 300 de lei. Cum poate supravieţui un asemenea om cu 300 de lei pe lună? Pur şi simplu îşi ia viaţa în mâini şi bate barurile Devei în lung şi-n lat, încercând să vândă oamenilor binevoitori, pentru un leu, Alfabetul surdo-muţilor.
„Vă rog să mă scuzaţi că vă deranjez! Eu sunt un om surd, care ştie că e o mare fericire a trăi în lumea sunetelor, fericire care din păcate mie îmi lipseşte. Eu nu ştiu ce înseamnă muzica şi vocea celor dragi mie. Nu pot să vorbesc, pentru că mie îmi lipsesc auzul şi vocea. Dumneavoastră sunteţi un om cu suflet nobil şi îmi acordaţi un mare ajutor cumpărând acest „Alfabet“. Preţul este 1 leu. Vă doresc mult noroc!“, scrie pe dosul foii pe care e ilustrat alfabetul, pe care ni-l vinde o tânără de nici 20 de ani. Nu ştim care este numele ei, deoarece, chiar dacă ea ne-ar putea spune, noi nu i-am putea înţelege limbajul.
Primesc între 295 şi 33 de lei pe lună indemnizaţie
Ce li se oferă persoanelor cu deficienţe de auz din judeţul Hunedoara? Nu prea multe, în afară de ajutorul filialei Alba-Hunedoara a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. Dar şi în această asociaţie, sunt înscrişi doar 15 hunedoreni. „De la noi, primesc ajutor în caz că nu se descurcă. În cadrul asociaţiei noi organizăm concursuri naţionale de istorie, geografie, cultură generală. Ei pot să şi muncească, dar angajatorii sunt reticenţi. Legea nu e foarte bine făcută şi poate fi interpretată. Le mai dăm pachete de 1 Iunie, de sărbători, atât copiilor, cât şi bătrânilor. Sunt cazuri în care vorbim şi cu angajatorii pentru ei“, a declarat asistentul social Monica Ionele, reprezentantă a filialei Alba-Hunedoara a ANS.
Conform datelor puse la dispoziţia noastră de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, sunt trecute în evidenţă 555 de persoane cu deficienţe de auz, care beneficiază de grad de handicap. Dintre aceştia, 11 persoane sunt încadrate în gradul de handicap grav cu asistent personal şi beneficiază de indemnizaţie din partea DGASPC Hunedoara de 295 de lei pe lună, plus indemnizaţia de la primăria de domiciliu pentru asistentul personal. În gradul de handicap accentuat sunt încadrate 516 persoane, care au 234 de lei pe lună indemnizaţie.
De asemenea, două persoane sunt încadrate în gradul de handicap mediu, primind o indemnizaţie de 33,5 lei pe lună, iar o persoană este încadrată în gradul de handicap uşor şi nu beneficiază de indemnizaţie. Potrivit oficialilor DGASPC Hunedoara, 78 de persoane cu deficienţe de auz din judeţul Hunedoara sunt angajate.