Informații noi despre furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, din Olanda. Mai exact, în cadrul anchetei privind furtul obiectelor româneşti de patrimoniu de la Muzeul Drents, doi noi suspecţi au fost arestaţi miercuri. Unul dintre aceştia este bărbatul care apare în imaginile de la un magazin de bricolaj din Assen.
Percheziții la o casă
Reamintim că, în noaptea de 24 ianuarie spre 25 ianuarie, infractorii au reuşit să deschidă o uşă a Muzeului Drents cu explozibil, anunță Gândul. În câteva minute, ei au reuşit să fure cele mai importante comori – Coiful de la Coțofenești și brățările dacice, adevărate simboluri ale tezaurului românesc. Valoarea totală a acestora a fost stabilită la 5,8 milioane de euro.
Imediat după arestări, ar fi fost percheziţionată o casă din Heerhugowaard. Mai devreme în cursul zilei, poliţia percheziţionase deja o casă din Opmeer şi un spaţiu comercial din Heerhugowaard.
În timpul percheziţiilor, Coiful de la Coţofeneşti şi brăţările de aur furate nu au fost găsite
Eliberată, dar rămâne suspectă
Reamintim că și la sfârşitul lunii trecute, a fost efectuată o anchetă într-o casă şi într-un sediu comercial din acelaşi oraş. O parte dintre suspecţii care se află în prezent în arest provin din Heerhugowaard.
Cinci suspecţi au fost deja arestaţi. Aceştia sunt trei bărbaţi în vârstă de 26, 34 şi 36 de ani şi o femeie în vârstă de 40 de ani, toţi din Heerhugowaard. Femeia a fost eliberată în urmă cu o lună, dar rămâne suspectă în acest caz. Ulterior, a fost arestat un bărbat în vârstă de 36 de ani din Alkmaar.
În cazul suspecţilor reţinuţi, o primă audiere publică va avea loc în 9 mai. Ulterior, instanţa va decide cu privire la prelungirea arestului preventiv, iar Parchetul va furniza informaţii actualizate cu privire la anchetă.
România rămâne definitiv fără Coiful de aur de la Coțofenești?
Securitatea expoziţiei „Dacia – Empire of Silver and Gold”, de la Muzeul Drents nu a funcţionat corespunzător în timpul furtului Coifului de aur de la Coţofeneşti şi a celor trei brăţări de aur. Este concluzia lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, fost director al Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti şi curator al expoziţiei.
În plus, Coiful de aur de la Coțofenești – care a fost sustras de la muzeul din Olanda – ar fi, cel mai probabil, deteriorat. Se pare că dovadă în acest sens ar sta imaginile de pe camerele de supraveghere obţinute de anchetatori, în care se vede că hoţii, în graba lor, l-ar fi aruncat pe calea de evacuare, potrivit informațiilor Antena 3.
Dacă Coiful şi brăţările de aur nu sunt găsite, guvernul olandez se poate aştepta la o cerere de despăgubire, iar suma ar putea ajunge la 5,8 milioane de euro. În plus, Poliția Olandeză a anunțat că se fac căutări într-o zonă destul de extinsă, inclusiv cu detectoarele de metal, cu scopul de a se găsi obiectele de tezaur furate.
Oberländer-Târnoveanu a fost directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, de la care Muzeul Drents a împrumutat piesele. Reamintim că el a fost demis de ministrul Culturii în urma furtului de artă.
Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro
Dacă tezaurele româneşti sunt recuperate deteriorate, guvernul va plăti şi aceste costuri. Asumarea de către guvern a unei părţi în caz de deteriorare sau furt înseamnă că muzeele trebuie să plătească mai puţin pentru asigurare, ceea ce le permite să organizeze expoziţii la preţuri mai accesibile.
Conform raportului, brățările dacice nu mai fuseseră evaluate de mai bine de 12 ani, iar coiful de peste 14 ani, deși Muzeul de Istorie era obligat să facă aceste verificări la fiecare 10 ani, tocmai pentru a stabili valoarea corectă a acestor obiecte.
Mai mult, din contractul de colaborare dintre Muzeul de Istorie și Muzeul Drents ar fi lipsit avizul consiliului de administrație, care este obligatoriu în acest caz. Conform datelor obținute până în acest moment, Muzeul din Olanda a transmis că nu exista pază umană 24 din 24, însă nici Muzeul de Istorie din țară nu ar fi cerut, în replică, ca această măsură să fie introdusă pentru protecția suplimentară a artefactelor.
În acest context, concluziile au fost trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a se decide ce măsuri trebuie luate mai departe. Totodată, ministrul Culturii Natalia Intotero a transmis că zilele următoare va veni cu o nouă propunere pentru conducerea interimară a Muzeului de Istorie din România. (A.N.)
Afaceri profitabile cu iz de ilegal în regiunea sudică a județului nostru! Cârcotașii din vestul…
Casa părintească a lui Arsenie Boca, o figură centrală a spiritualității ortodoxe românești, a fost…
Mariana Anghel, reputat rapsod al cântecului popular românesc Pentru că artista a fost recompensată cu…
Adelina C., din Vulcan Pentru că riscă să ajungă în pușcărie după ce a fost…
Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra apariției unei noi dezinformări în mediul online. Aceasta se…
Unul dintre autoturismele pe care recidivistul a pus ochii aparține Grupului Școlar de Telecomunicații și…