Alte bancnote susceptibile de a fi falsificate au fost descoperite pe piaţa monetară din Valea Jiului. De această dată, cel puţin o bancnotă de 100 de lei a ajuns la poliţiştii hunedoreni. Ofiţerii specializaţi spun că deocamdată nu pot confirma faptul că banii ridicaţi sunt falşi, până când nu sunt expertizaţi de specialişti.
Bancnotă de 100 lei, bine realizată
Poliţiştii din Valea Jiului au primit şi alte alerte după ce bancnote de 100 de lei susceptibile de fals au fost descoperite de cei care operează pe piaţa monetară. Luni, la Vulcan, a fost înregistrat încă un caz, banii care se presupune că sunt falşi fiind descoperiţi de angajaţii unităţilor bancare din localitate. Aceştia au anunţat autorităţile aşa cum prevede legea. Practic, banii au fost primiţi de către angajaţii unei firme care are în Vulcan un local de „păcănele”. Aceştia, la finalul programului au mers să depună încasările în cont, iar o bancnotă de 100 de lei a fost descoperită de angajaţii băncii că nu întruneşte toate elementele de siguranţă. Bancnota este şi mai bine realizată şi imită foarte bine originalul, chiar şi elementele de siguranţă vizibile cu ochiul liber. Astfel pentru un om de rând este aproape imposibil să-şi dea seama dacă este sau nu vorba de un fals. Totuşi, presupusul fals poate fi descoperit foarte uşor după ce este examinat la lampa cu ultraviolete. Mai exact, seriile fluorescente de pe bancnota pusă în circulaţie de Banca Naţională a României nu se văd la lumina ultravioletă şi pe bancnota susceptibilă de fals ridicată de poliţiştii din Vulcan. Sunt şi alte elemente de siguranţă care nu au putut fi reproduse pe bancnota care pare a fi falsificată, spun sursele noastre, cum ar fi lipsa imprimării în relief a elementelor de design de pe ambele feţe.
Sunt falşi sau nu?
Pe de altă parte, banii despre care se presupune că sunt falşi au fost puşi în circulaţie, cel puţin în trei localităţi din Valea Jiului, respectiv Petroşani, Vulcan şi Lupeni, la centre comerciale, unităţi bancare, dar mai ales în localuri unde este aglomeraţie şi nu poate sta nimeni să-i verifice. Cetăţenii din zonă care au suspiciuni cu privire la bancnotele primite, au obligaţia să anunţe imediat autorităţile.
Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, comisarul Lucian Năboiu, totuşi nu se poate vorbi de bani falsificaţi puşi în circulaţie, până când nu va exista şi o expertiză efectuată de specialişti în cazul bancnotelor susceptibile de fals şi ridicate de poliţiştii hunedoreni. Comisarul Năboiu mai spune că sunt foarte multe situaţii în care, din cauza uzurii ori a altor factori, bancnotele pot părea falsificate, dar în realitate nu sunt. Şi totuşi, chiar dacă situaţia din Valea Jiului nu este alarmantă, pentru că nu există o confirmare a specialiştilor în cazul banilor ridicaţi, sursele noastre mai spun că poliţiştii au mers la majoritatea centrelor comerciale, caselor de schimb, instituţii care lucrează cu bani. I-au instruit pe angajaţi în privinţa depistării banilor susceptibili de a fi falşi. Poate fi o coincidenţă, sau poate nu, faptul că s-a nimerit acum demararea acestei campanii de informare care intră în atribuţiile poliţiştilor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Deci sunt doar uzate da se duce relieful acela cum sunt tipariti in relief daca sunt foate circulati pare ca sunt plani aici imprimeria statul trebuie sai reinoiasca ei trebuie sa isi dea seama ca trebuie reinoiti odata la 5 ani cele de valoare mare.
Este si pe un chanal cunoscut de pe inernet film destinat despre viata bacnotelor chiar de la banca centrala.
Leul greu a inceput sa imbatraneasca deci sunt multe bacnote uzate, sterse, mazgalite si murdare in circulatie.