„Am elaborat programul pentru dezvoltarea municipiului Deva”

În luna mai a acestui an am spus că vom avea alegeri în această toamnă la Deva. Am avut dreptate. Mi-am manifestat intenţia de a candida doar dacă partidul din care fac parte mă va susţine, iar faptul că organizaţia municipală Deva a votat pentru o susţinere a eventualei mele candidaturi, m-a motivat să încep să interacţionez cu cetăţenii Devei.

În primele două luni am bătut la pas toate cartierele din oraş şi am stat de vorbă cu foarte mulţi oameni. A fost o experienţă deosebită şi am înţeles că acesta este un lucru pe care un primar trebuie să îl facă: să stea în mijlocul celor pe care îi reprezintă, să îi asculte şi mai ales să facă ceea ce trebuie pentru oraş, nu ceea ce vrea el!
În ultima lună, pe baza discuţiilor avute cu cetăţenii, am lucrat alături de colegi la un program pentru Deva, un program de dezvoltare bazat pe realitatea din teren şi pe situaţia existentă în acest moment. Pentru acurateţea acestui program am realizat un studiu în principalele zone ale municipiului.
Am identificat şi analizat priorităţile şi problemele grave cu care se confruntă Deva şi am pus bazele primului capitol din proiect:
1. “Deva înseamnă fiecare cartier, fiecare bloc, fiecare om”
– cartierele Devei trebuie să ajungă la acelaşi grad de civilizaţie pe care îl are centrul oraşului! În Deva, străzi întregi nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi/sau energie electrică! Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală trebuie să devină eficient şi să gestioneze întregul areal al municipiului, nu doar centrul oraşului!
2. “Comunicarea şi transparenţa decizională” – Informarea permanentă a locuitorilor Devei despre activitatea primăriei şi consiliului local.
3. “Stoparea irosirii banului public”- Un bun primar face cu 10.000 de lei, ceea ce unii fac acum cu 100.000. Fiecare ban este important, de aceea trebuie întocmită o listă a investiţiilor publice prioritare, planificată pe întreaga perioadă a mandatului şi promovată investitorilor şi întreprinzătorilor.
4. “Investiţii pentru oameni, nu pentru gloria primarului. Imagine prin realizări, nu prin propagandă” – Sprijinirea mediului de afaceri prin eficientizarea biroului pentru întreprinzători. Investitorii trebuie să cunoască planurile administraţiei publice locale pentru a putea derula propriile planuri de investiţii. Fiecare proiect trebuie supus (de către specialişti) unei simulări care să determine eficienţa şi utilitatea acestuia. Facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achiziţii publice şi respectarea procedurilor de achiziţie.
5. “Cetatea Deva – Perla turismului hunedorean” – O prioritate este transformarea Cetăţii Deva într-o destinaţie obligatorie a celor care vizitează sau tranzitează judeţul. Piaţa Cetăţii, Incinta 1 şi traseele turistice sunt puncte conexe ale strategiei de dezvoltare turistică a municipiului.
6. “Proiecte majore pentru dezvoltarea Devei” – Nu dărâmăm ce este deja făcut! Construim mai departe, intrăm în detaliu.
În atenţie vor fi şi modernizarea transportului local de persoane, Piaţa Gării, Piaţa Cetăţii, Casa de Cultură, Sala Polivalentă, o reţea reală de piste pentru biciclete, trecere cale ferată, Centrul Vechi. Primul pas este să analizăm aceste obiective şi să le supunem unor scenarii economice pentru o evaluare corectă a demarării şi desfăşurării investiţiilor, pentru a nu repeta anumite greşeli din trecut.
7. “Dezvoltare culturală şi artistică” – Activitatea culturală a Devei se bazează acum în mare parte pe activitatea Bibliotecii Judeţene! Dacă am elimina această entitate, ce ar mai rămâne?
Este nevoie de o revitalizare a segmentului prin deschiderea unui sediu pentru Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, amenajarea unei librării corespunzătoare (Casa Cărţii), sprijinirea instituţiilor de cultură şi organizarea de festivaluri tematice şi nu numai, astfel ca viaţa culturală să fie revigorată.
Liceul de Artă este pepiniera pe care nu mai trebuie să o ignorăm, tinerele talente trebuie susţinute şi promovate atât la nivel naţional cât şi internaţional.
8. “Sport de performanţă şi sport de masă” – Este clar că în Deva există mulţi iubitori ai sportului, iar primul pas este stabilirea priorităţilor şi a modului de susţinere a echipelor şi a sportivilor de performanţă şi a celor care organizează concursuri sportive, de către administraţia publică. Sala Polivalentă, terenurile de sport, organizatorii de concursuri sportive, dar şi Colegiul Naţional Sportiv trebuie să beneficieze de întreg suportul necesar unei activităţi normale.
Acestea sunt doar principalele puncte ale programului, detaliile le voi expune atunci când va veni momentul. În urma sondajului, pe care l-am realizat în nume personal, ştiu exact unde mă situez în preferinţele devenilor şi le mulţumesc din suflet celor care au fost alături de mine şi m-au ajutat. Împreună aşteptăm sondajul partidului şi decizia oficială, cu speranţa de mai bine pentru Deva! (Radu Barb)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago