Cristina Ghenea
Cameramanul care, în urmă cu câţiva ani, a filmat pentru o emisiune difuzată de OTV un material referitor la furtul tezaurului dacic din Munţii Orăştiei, a fost, ieri, audiat la Tribunalul Hunedoara. Acesta a fost citat în calitate de martor în dosarul de braconaj arheologic în care Mircea Mihăilă – zis „Cap de porc“, Darius Liviu Baci, Sebastian Florin Zvîncă şi Romică Hîndorean sunt judecaţi pentru spălare de bani.
Angajaţi să filmeze obiectele braconate
Sorin Mihalache, cameraman freelancer din Bucureşti, le-a povestit, ieri, magistraţilor, cum, în urmă cu ani de zile, a fost contactat şi angajat de jurnalistul Radu Tora pentru filmarea unei emisiuni, al cărei subiect a fost furtul obiectelor de cult din situl de la Sarmizegetusa Regia. Aflat sub jurământ, acesta a povestit cum a venit, împreună cu Tora, la Deva, iar aici s-au întâlnit cu Iulian Ceia, care i-a cazat pe amândoi, pe banii lui, la Hotelul Sarmis. Acesta i-a îndrumat pe toată durata documentării şi a filmărilor şi i-a dus la el acasă, unde, pe o măsuţă acoperită cu o cârpă neagră, a aşezat câteva brăţări, o cupă din metal şi nişte bănuţi de diferite mărimi. „Îmi amintesc că, la un moment dat, Ceia a luat în mână un bănuţ, pe care l-am filmat în detaliu. Pe sincron spune el, cu gura lui, ce bănuţi şi ce brăţări erau alea, însă în filmul montat, vocea şi faţa îi apar distorsionate. Apare, însă, clar, pe bruturi“, a declarat Sorin Mihalache. Acesta a adăugat că Iulian Ceia le-a fost călăuză pe toată perioada şederii lor în judeţul Hunedoara şi că le-a declarat, la un moment dat, că monedele provin din Munţii Orăştiei, însă nu le-a povestit niciodată cum a reuşit el să intre în posesia lor. „Mai mult, din toate brăţările dacice care au fost recuperate şi pe care le-am văzut până acum în dosarele penale care au ca obiect astfel de infracţiuni, nici una nu era cea pe care am văzut-o acasă la Ceia. Aia avea două urme, ca nişte zgârieturi, probabil făcute din greşeală, în timpul săpăturilor, dar se vedea clar că liniile nu erau făcute la confecţionare şi sunt cât se poate de sigur că brăţara aia nu a fost, încă, recuperată de Statul Român“, a mai precizat martorul.
Ceia, citat martor, a lipsit
Tot în declaraţia dată în faţa instanţei, Sorin Mihalache a mai precizat că, din câte ştie, Radu Tora a făcut emisiunea respectivă la cererea lui Iulian Ceia, fiind angajat de acesta să realizeze un material pe tema traficării obiectelor de patrimoniu. „La un moment dat, aveam impresia că tot ce filmăm noi pentru difuzare e ca o reclamă mascată prin care dealerii de obiecte de patrimoniu sunt informaţi de existenţa tezaurului de la Sarmizegetusa Regia“, a spus Mihalache.
La finalul audierii acestuia, apărătorii inculpaţilor au depus excepţii la dosar, iar instanţa a stabilit ca, până la următorul termen – fixat pe data de 10 iulie – să fie solicitat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, un răspuns cu privire la clasarea în categoria „tezaur de patrimoniu“ a colierului din aur şi a celor doi cercei, dar şi a lotului de 3.600 de monede, despre care procurorii susţin că au fost furate de acuzaţi. Tot ieri, însă, ar fi trebuit audiat, de asemenea în calitate de martor, şi Iulian Ceia, însă acesta nu s-a prezentat la proces.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…