Situaţia în România se agravează de la o zi la alta. Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc, îşi pierd locurile de muncă şi încă nu se întrevede o ieşire din această pandemie. Legat de acest subiect, am dorit să cunoaştem părerea lui Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.
– Gestionarea pandemiei COVID-19 este în răspunderea Guvernului. Cum s-a implicat Parlamentul în rezolvarea acestei crize?
– Cu certitudine, România traversează cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani. Actualul guvern a pierdut controlul pandemiei pentru că a luat măsuri în funcţie de interesele politice, fără să se consulte cu specialiştii în domeniu. Din acest motiv, România este mereu în urma pandemiei, niciodată în faţa ei încercând să adopte măsuri de prevenţie. Nici în momentul actual Guvernul Orban nu reuşeşte să ia acele măsuri care să îmbunătăţească situaţia existentă.
Grupul parlamentarilor PSD a susţinut mereu interesele cetăţenilor. O demonstrează o serie întreagă de legi adoptate în această perioadă grea. Şi aş exemplifica aici amintind “Propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19”, devenită Legea nr.56/15.05.2020 publicată în M.O. nr.402/15.05.2020. Legea prevede acordarea unor sporuri de 30% din salariul de bază, pentru perioada stării de urgenţă şi trei luni de la încetarea stării de urgenţă. Legea reglementează de asemenea acordarea unor drepturi acestor angajaţi, precum şi urmaşilor celor care au decedat din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus.
Cu certitudine, nu este singurul act normativ de acest fel. Am dorit astfel să răspundem dificultăţilor cu care personalul medical se confruntă în acest moment, ameliorând, pe cât posibil, situaţia existentă.
– Care este viziunea PSD în ceea ce priveşte Sănătatea şi cum s-a concretizat în Parlament?
– Viziunea principală a guvernării social-democrate în domeniul sănătăţii a fost construită în jurul pacientului şi nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de pacient. Activitatea legislativă a parlamentarilor PSD a sprijinit mereu această viziune. De aceea, împreună cu colegii parlamentari ai PSD, am promovat o serie întreagă de iniţiative legislative ce au avut acest obiectiv.
Aş dori să amintesc aici una dintre cele mai importante şi anume: propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, devenită Legea nr.186/17.10.2019 publicată în M.O. nr.848/18.10.2019. Legea prevede că “Niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrării naşterii sale în actele de stare civilă”.
De asemenea, reglementările se referă la categorii de persoane care sunt scutite de la coplată şi beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 224, cum ar fi: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii s.a. Este o lege adoptata din grija pentru oameni, pentru cei mai vulnerabili cetăţeni ai României.
-Rezolvarea crizei sanitare este fără nicio îndoială prioritatea principală în acest moment. Cum îşi propune PSD să preia controlul pandemiei?
– Partidului Social Democrat şi-a întregit echipa cu specialişti de renume ai medicinei româneşti, specialişti care ştiu despre ce vorbesc şi care ştiu şi ce trebuie făcut pentru a controla pandemia.
Venim în faţa cetăţenilor şi cu un plan concret de combatere a pandemiei Covid-19. Principalul obiectiv este reducerea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicaţii şi deces. De asemenea, dorim să asigurăm accesul la sistemul medical şi la tratament pentru pacienţii infectaţi, dar şi accesul bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare.
Cele mai importante direcţii de acţiune vor fi, in primul rând, consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale pentru a gestiona un număr ridicat de pacienţi Covid-19, inclusiv pentru cei care necesită terapie intensivă. Apoi, vor fi luate măsuri pentru protecţia personalului medical, cu prioritate a celor implicaţi în tratarea pacienţilor Covid-19 şi a medicilor de familie. De asemenea, va fi consolidată capacitatea de răspuns a structurilor de sănătate publică. Nu în ultimul rând, vom lua măsuri ne-medicale de reducere a transmiterii, care pot implica limitarea anumitor activităţi pe o perioadă limitată. Doar când e nevoie! Doar în funcţie de riscul real al transmiterii, pentru fiecare tip de activitate şi unitate în parte. Abia după aceea putem să ne ocupăm de economie şi să îi repornim motoarele.
Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara CUI mandatar financiar – 11200020 Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Ai votat sa dai drumu' la hoti din puscarii.