Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne (foto stânga), ţine legătura cu investitorii canadieni care vor să extragă aurul de la Certej şi Roşia Montană. Oficialul a evitat diplomatic să vorbească despre aceste investiţii controversate.
Similitudini cu oraşele miniere din Canada
Ambasadorul Canadei la Bucureşti s-a aflat ieri în Valea Jiului, într-o vizită în care s-a întâlnit cu primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto dreapta), şi a participat la un seminar derulat la Universitatea din Petroşani, care a avut ca temă “mineritul responsabil”. Ambasadorul a discutat cu specialiştii Universităţii Petroşani despre similitudinile dintre municipiul Petroşani şi oraşele canadiene bazate pe minerit, a ţinut şi o prezentare în acest sens şi a precizat că există investitori canadieni interesaţi de resursele minerale din zonă. Totodată, în cadrul întâlnirii cu primarul Iacob Ridzi, ambasadorul a discutat şi despre dezvoltarea turistică a zonei. „Petroşaniul, ca şi alte oraşe miniere din Canada, se află în faza de a-şi diversifica industria. Acest lucru l-am discutat şi cu primarul, despre posibilităţile în domeniul turismului de iarnă şi de vară”, a declarat Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei în România.
Proiecte controversate
Întrebat dacă are cunoştinţă despre ce se mai întâmplă cu proiectul minier de la Roşia Montană, care este derulat de o firmă canadiană, înaltul oficial a declarat că urmăreşte cu atenţie proiectul. „Este un proiect pe care îl urmăresc îndeaproape şi sunt în cunoştinţă de cauză de faptul că proiectele miniere, în general au o durată de dezvoltare lungă şi au o durată de viaţă lungă. De asemenea, implică o mobilizare foarte mare de investiţii şi de aceea, deciziile trebuie luate în timp, după un proces bine stabilit”, a precizat ambasadorul. Philippe Beaulne n-a evitat nici proiectul aurifer de la Certej din judeţul Hunedoara, unde tot o companie canadiană intenţionează să exploateze zăcământul aurifer. Şi acest proiect este unul controversat, iar ambasadorul a declarat că „suntem în permanent contact cu investitorii noştri şi acest impas sperăm să fie rezolvat în viitorul apropiat”.
Cele două proiecte derulate de firme canadiene, cel de la Certej şi Roşia Montană, presupun exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor şi din acest motiv au întâmpinat proteste din partea mai multor organizaţii neguvernamentale care luptă pentru protecţia mediului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Intr-adevar,deciziile trebuie luate in timp, dar deja a trecut prea mult timp! 16 ani de tergiversare in cazul unei investitii care, fara dubii, ar revitaliza economic o zona moarta, mi se pare enorm. Sa vina odata Guvernul o decizie pentru Rosia Montana si Romania!
sa speram ca totusi guvernantii o sa dea un raspuns cat mai curand in ce priveste proiectul de la Rosia Montana, e vorba de cateva mii de locuri de munca in zona si de investitii de cateva miliarde de dolari, e pacat ca se tot amana...
@Calin: ca se tot amana, tot noi pierdem pana la urma. Locuri de munca, ecologizare, bani investiti in patrimoniu. alte tari ar fi dat demult drumul unei investitii care genereaza 1% din PIB si presupune mina cea mai moderna din Europa!
Alexandra si Calin, sunteti aici cu nume false,sunteti aceasi papagali care scriu si in alte ziare, platiti de canadieni!
Besinosi astia de Catalin Hosu si Dragos Tanase trebuie bagati in balega pana la gat ca sa se invete minte ca de balega nu mori dar de cianura, da!Cei 2 Sunteti niste tradatori nationali, dar veti plati pentru asta . Canadienii vor pleca cu coada intre picioare.Cianura =moartea si poluare care aduce moarte. Cine ar fii blegul sa accepte aceste proiecte fantoma. Romania sa tina aurul in pamant pentru generatiile viitoare, atunci cand Romania va exploata singura , nu cu cianura, su cu ȚajutorulȚaltor tari, care preiau tot aurul !