Categories: Comunitate

Amenajamentele pastorale, retarifate din 2017

Magdalena Şerban

Anul 2018 va aduce modificări pentru producătorii agricoli. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, consiiile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente. Însă dacă în 2016, în judeţele ţării se practicau tarife diferenţiate pentru realizarea unor astfel de lucrări, începând cu anul acesta, grila de tarifare a suferit modificări, fiind standardizată.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, asigură şi urmăreşte întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare. Termenul legal de elaborare s-a prelungit până în 1 ianuarie 2018 şi trebuie spus că proiectele de amenajament pastoral cuprind elemente precum descrierea situaţiei geografice, topografice şi planul parcelar, descrierea solului şi a florei, capacitatea de păşunat a pajiştii, lucrările de îngrijire şi îmbunătăţire a pajiştilor, dar şi planul de fertilizare şi măsurile agropedoameliorative.
Anul trecut, tarifarea era alta, conducerea fiecărui judeţ hotărând preţul practicat. În cazul nostru, prin hotărâre de Consiliu Judeţean s-a stabilit un tarif de pornire de 98 de lei pe hectar supus procesului de amenajare pastorală, iar acesta scădea o dată cu creşterea volumului aferent studiului. Începând cu acest an, Ministerul Agriculturii a stabilit un tarif naţional. Acesta variază între 10 şi 20 de lei per hectar, dar cel mai probabil în judeţul nostru se va practica acela de 20 de lei, fiind vorba de zonă de deal şi de munte, ca preponderenţă. Anul trecut am finalizat amenajamentele pastorale pentru nouă unităţi administrativ-teritoriale, însă continuăm demersul şi în 2017. Primarii aşteaptă să se vadă cu bugetul aprobat şi să se stabilească dacă statul va deconta o parte din cheltuielile aferente, aşa cum se stabilise iniţial. Vedem ce prevederi legale vor fi şi ne vom supune regulilor”, a declarat Călin Marian (foto), şeful Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

7 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

7 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

7 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

7 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

7 ore ago