Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în administrarea căruia se află situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a primit de la Ministerul Culturii aviz favorabil pentru realizarea investiţiei de restaurare şi conservare a amfiteatrului. Problematica restaurării, conservării şi reconstituirii obiectivului a fost dezbătută vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte de conf. univ. dr. Toma Goronea – expert Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Stelian Fleschin – arhitect specialist MCC, arhitectul consultant Vlad Borca şi managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
În premieră naţională
Proiectul de restaurare, o iniţiativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, presupune o investiţie de 5 milioane de euro (bani care ar urma să fie atraşi din fonduri europene), cu mult mai mult decât a beneficiat întreaga cercetare arheologică românească în ultimii 25 de ani. Conducerea MCDR susţine că demararea unui astfel de program este justificată de numărul mare de turişti care au început să viziteze situl arheologic. Un alt motiv este includerea Ulpiei Traiana Sarmizegetusa şi a altor obiective din România într-un proiect turistic, istoric şi cultural european, din care mai fac parte Bulgaria, Croaţia şi Serbia, proiect derulat sub genericul „Ruta Împăraţilor Romani“. “Specialiştii în domeniu au fost de acord că amfiteatrul trebuie reconstruit, restaurat şi conservat, astfel încât să poată găzdui 5.000 de oameni, pentru diverse evenimente. Foarte mulţi vizitatori vor veni să vadă un asemenea amfiteatru de epocă romană, ridicat la dimensiunile pe care le-a avut acum aproape 2.000 de ani. S-a muncit circa patru luni pe acest proiect, a fost depus la Ministerul Culturii în octombrie 2013, a trecut prin patru guverne, patru miniştri şi şase comisii. Am obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi încercăm să obţinem şi aceşti cinci milioane de euro, prin fonduri europene. Dealtfel, în perioada 1-3 decembrie, voi fi prezentă la Bruxelles, la invitaţia fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu. Este o întâlnire de lucru, pe care europarlamentarul o organizează pentru 25 de manageri de muzee din România şi în cadrul căreia vom discuta direct cu specialişti ai Comisiei Europene, despre ceea ce înseamnă surse de finanţare a patrimoniului cultural. A doua variantă de posibilă finanţare este depunerea proiectului la ADRV Vest de către Consiliul Judeţean Hunedoara. De asemenea, am mai avut o întâlnire de lucru şi cu reprezentanţi ai societăţii de consultanţă Orban Biriş, cu privire la axele de finanţare. Axa este într-o oarecare măsură identificată, dar nu a apărut încă metodologia. Oricum, vom merge pe toate variantele”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş, care a mai subliniat că partea de cofinanţare a proiectului va fi suportată de către Consiliul Judeţean, bugetul instituţiei de cultură fiind unul restrâns. Cât priveşte lucrările, din estimările făcute de specialişti, ele vor dura în jur de patru ani, timp în care se câştigă noi turişti, aceştia putând observa îndeaproape întregul proces de reconstrucţie.
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
Cică e distracție maximă la o firmă de stat de pe la noi. Șeful de…
Liliana Stolnicu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad Pentru că a înființat un COMPARTIMENT DE BOLI…
Dorel U., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat de…
Fostul candidat la președinție din noiembrie 2024, Călin Georgescu (foto), a declarat că de Ziua…
Provenit dintr-o familie numeroasă și săracă din Petroșani, adolescentul s-a dus în Capitală, la una…
View Comments
Iar cei care au facut proiectul, arheologii de la Cluj, Alexandru Diaconescu si Emilian Bota nici nu au fost invitati la conferinta