Primarii hunedoreni nu prea îşi pun bazele în bugetul local, investiţiile majore cerând bani europeni sau guvernamentali. Cu toate acestea, la capitolul reparaţii şi reabilitări, veniturile proprii ajută pe cât posibil. Şi conducerea comunei Hărău ştie foarte bine că din bani puţini se pot face multe.
În funcţie de priorităţi
“În anul 2015 am modernizat o porţiune de drum în satul Chimindia, din D.J 107 A pe Valea Mică, prin amenajarea pârâului cu profile din beton armat şi drum betonat. Am finalizat modernizarea iluminatului public în sistem economic în întreaga comună, prin montarea de corpuri de iluminat pe fiecare stâlp de curent, am finalizat reparaţia capitală la acoperişul şcolii generale din Hărău, am modernizat dispensarul medical, am construit un gard din confecţii metalice la parcul din Chimindia şi am executat, periodic, lucrări de reparaţii prin pietruire, la drumurile comunale. De asemenea, am executat o serie de lucrări de întreţinere pe domeniul public, am asfaltat 800 metri de drum în satul centru, am executat reparaţii şi lucrări de întreţinere şi de împrejmuire la baza sportivă şi la terenul de fotbal, am montat ferestre şi uşi din termopan la şcoala primară din Bârsău şi apoi am trecut la reparaţii şi zugrăveli. Au mai fost executate lucrări de modernizare la caminul cultural din Bârsău, fiind amenajate toalete moderne în interiorul clădirii, branşamente de apă şi canalizare la baie şi bucătărie, au fost montate uşi şi geamuri termopan şi executate zugrăveli. Tot în 2015 s-a acordat lemn de foc la un preţ avantajos de 120 lei pe metru cub, unui număr de 90 de familii din toate satele aparţinătoare, iar bisericile au primit un sprijin financiar de 73.500 lei. Şi copiii de la şcolile din comună au primit din veniturile proprii, burse sociale în valoare de 46.000 lei”, susţine Dorin Jibetean (foto), primarul din Hărău.
Documentaţia e pregătită pentru noi investiţii
Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi primar, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, administraţia locală din Hărău a participat la un proiect european prin care primăria a beneficiat de un server, de calculatoare noi şi un aparat GPS pentru activitatea de topografie. Cât priveşte documentaţiile finalizate, mai trebuie adăugat că a fost întocmit studiul de fezabilitate necesar racordării gospodăriilor la reţeaua de canalizare şi au fost ridicate topografic toate drumurile propuse spre modernizare. O altă noutate este legată de faptul că a fost realizat şi un studiu de fezabilitate pentru un proiect de modernizare de drumuri în valoare de un million euro, vizându-se o finanţare nerambursabilă, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR. (M. Şerban)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…