Nu doar pandemia se dovedeşte a fi o provocare majoră a momentului, ci şi alocările bugetare stabilite pentru primăriile hunedorene, banii pentru demararea ori finalizarea programelor investiţionale câştigate cu greu de la Uniunea Europeană ori pe axă guvernamentală lăsându-se căutaţi. Administraţia publică din Crişcior resimte foarte bine astfel de nevoi financiare.
Cu chiu, cu vai
Ţinând cont că în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) primarul din Crişcior a câştigat un proiect de extindere prin mansardare a sediului administrativ, dar şi de reabilitare şi modernizare a acestuia, o altă investiţie ce constă în modernizarea şi dotarea dispensarului uman plus una ce urmăreşte extinderea, amenajarea şi dotarea unui corp de clădire a liceului din localitate, edificiu construit încă din 1940, e musai ca în 2021 să se asigure partea de cofinanţare prevăzută pentru implementare, dar şi cheltuielile catalogate nedecontabile. Intrebarea este de unde, deoarece suma respectivă depăşeşte un million de lei doar pentru cele aferente lucrărilor la dispensar şi primărie. “Avem acest impas. Am încercat să obţinem un credit de la bănci, dar ni s-a comunicat că nu ne încadrăm în termenii şi condiţiile de eligibilitate, veniturile proprii fiindu-ne prea mici. Ca să mutăm de la alt capitol bugetar, nici nu poate fi vorba. Şi alocările pentru 2021 pe care le-am primit la împărţirea bugetului sunt mai mici, comparativ cu 2020. Unde există, totuşi, o schimbare în bine e că avem fonndul salarial adjudecat până în noiembrie, iar cu plăţile pentru dosarele de asistenţă socială suntem mai liniştiţi, şi aici situându-ne mai bine ca anul trecut (atunci ne-au ajuns până în iunie), iar acum avem acoperire până în octombrie. Să sperăm că la rectificare se vor regla conturile”, precizează Ovidiu Furdui (foto), primarul din Crişcior. În altă ordine de idei, mai sunt multe de început, continuat şi finalizat, printre ele regăsindu-se proiectul de introducere a gazului metan, pentru care s-a realizat o asociere cu comunele Dobra şi Ilia, documentaţia fiind depusă. Bineînţeles, acestora li se adaugă alte obiective pentru care conducerea locală s-a zbătut să obţină finanţare, de la o nouă sală de sport şi până la teren de sport (ambele prin Compania Naţională de Investiţii-CNI). Prevăzător, alesul local şi-a punctat în cadrul alocărilor bugetare necesarul pentru studiile de fezabilitate pe care le implică noile planuri investiţionale. Mai trebuie spus că din aceleaşi considerente fiscale, de peste 15 ani nu au mai fost organizate Zilele Comunei, preferându-se ca fondurile să fie direcţionate către cofinanţări de proiecte europene (mereu au fost investiţii pe rol).
Bloc ANL în locul unui edificiu vechi
De asemenea, cei tineri primesc veşti bune. „Din planul bugetar deja bătut în cuie, face parte demolarea unui bloc ce ne aparţine, în vederea predării aplasamentului celor de la ANL, astfel ca în viitorul apropiat să fie ridicat un bloc de circa 20 de locuinţe destinate tinerilor. Dacă ar fi să ne luăm după solicitările primite, ar fi nevoie de 40, dar vom vedea cine se încadrează la departajare. Nu noi impunem condiţiile, ci ele sunt cele ce se aplică pe plan naţional. Sunt multe persoane care nu au imobil în proprietate, iar spaţiul locativ e o problemă, având şi copii de crescut. Oamenii trebuie sprijiniţi atunci când strigă după ajutor”, mai arată Ovidiu Furdui.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…