An dificil şi pentru Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu
Conducerea Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu are o problemă majoră de rezolvat: drămuirea unui buget mic, alocat pentru acest an.
Guvernul dă, dar nu suficient
„Din păcate, banii pe care-i primim de la Guvern în 2014 nu o să ne ajungă pentru plăţile curente, întreţinerea imobilelor pe care le deţinem şi onorarea îndatoririlor financiare ce se pretează unei instituţii de învăţământ. În cazul salariilor profesorilor, bugetul nu e suficient pentru ultimele două luni din an, în contextul în care funcţionăm pe aceeaşi structură dată de Minister. Avem şi multe cadre didactice cu experienţă vastă în învăţământ, aşa încât, salariile lor sunt mai mari, comparativ cu ale profesorilor debutanţi”, a spus profesorul Marius Şiler, directorul Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu. Acesta a mai adus în discuţie majorarea tarifelor la energia electrică şi la gaz, ceea ce a însemnat o inevitabilă ridicare a costurilor la utilităţi.
Noroc cu ferma proprie
Cât priveşte veniturile proprii, sunt greu de obţinut, în condiţiile unei pieţe de profil agricol în care munca este plătită puţin, comparativ cu efortul depus. „Facem ce putem ca să mai aducem venituri la buget. Începând cu februarie ne vom concentra pe sere. Urmează, apoi, să mai adunăm ceva bani din vânzarea mieilor de Paşti. Mai sunt culturile de legume şi grâul pe care l-am semănat pe şase hectare, fânul, porumbul şi furajele atât de necesare întreţinerii animalelor din ferma şcolii. Mai avem şi porci de pe urma cărora, an de an, sunt încasări. Fie din vânzarea purceluşilor, fie a porcilor mari în perioada sărbătorilor de iarnă”, mai arată directorul Şiler.
Singurii mentori pentru zona de Vest
Ca sursă suplimentară de venit, profesorul indică un program european câştigat pe zona de Vest. „Am câştigat un proiect pentru pregătirea micilor fermieri din zona de Vest a ţării. Atât în 2013 cât şi în 2012 a fost întrerupt din lipsa fondurilor europene disponibile, dar începând cu anul curent sperăm să se continue. Suntem plătiţi per cursant pregătit, iar în 2011 a rulat deja o primă serie. Toţi cei care au scris proiecte şi au accesat fonduri, nu pot primi banii de susţinere a investiţiei până nu-şi iau diplomele în domeniu. Avem pregătite spaţiile pentru cazare cursanţilor, deţinem spaţiu disponibil şi pentru închiriat şi asigurăm masa zilnică. Pentru noi este o mare şansă de muncă suplimentară, de pe urma căreia ieşim în câştig”, încheie directorul colegiului din Geoagiu.