Politica si administratie

Analiza bugetului 2018, pentru cei ce refuză minciuna!

 

În această săptămână este programată dezbaterea şi aprobarea în Parlament a bugetului pe anul 2018. Ne vom confrunta, şi în acest an, cu aceeaşi situaţie din anul 2017: consumăm mai mult, importăm mai mult, împrumutăm mai mult şi nu construim nimic!
Cea mai mare problemă a bugetului este determinată de scăderea veniturilor administraţiilor publice locale, ca urmare a scăderii impozitului pe venit. PSD a reuşit să compromită încă o măsură bună, aşteptată. Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar fi trebuit să aducă o bucurie generală, însă, făcută „pe un genunchi”, într-un context nepotrivit, fără studiu de impact care să permită înlăturarea consecinţelor negative, această măsură nu va bucura pe nimeni:
– Angajaţii nu vor beneficia de această măsură, pentru că prin transferul de contribuţii, salariile lor nete, mai ales în sectorul privat, nu vor creşte. Şi-i mare minunea dacă nu vor scădea!
– Agenţii economici sunt incluşi cu forţa, dacă au o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, la impozitarea pe cifra de afaceri. Aşadar, nu se vor bucura de această relaxare, ci, eventual, se vor bucura de norocul de a nu fi fost decimate, acelea dintre ele care vor rezista, căci se estimează că măsura va scoate din piaţă zeci de mii de întreprinderi mici.
– Administraţiile publice locale, care se finanţează din impozitul pe venit şi din taxa pe valoarea adăugată, vor avea pierderi uriaşe, iar promisiunea de compensare făcută de ministrul Finanţelor se bazează pe „pielea ursului din pădure”.
În proiectul de buget avem, negru pe alb, o scădere a cotelor din impozit de la 20,46 miliarde lei la 14,66 miliarde lei! Scăderea acestor resurse este, la nivelul întregii ţări, de 5,8 miliarde lei. Cum vor fi ele compensate? Ne putem aştepta la alte taxe şi impozite inventate sau mărite?
În linii generale, bugetul este construit, tot ca în anul 2017, pe cifre nerealiste. Cursul de schimb leu-euro luat în calcul este de 4,55, sub nivelul actual de 4,65, iar încasările bugetare estimate de Guvern sunt la 31,7% din PIB. Cum se va putea ajunge la această cifră, atâta vreme cât în anul 2017 s-a înregistrat un deficit de încasări de aproape 17 miliarde lei, iar veniturile nu vor depăşi 30% din PIB?! Prin ce minune vor creşte încasările cu aproape 2% din PIB, adică cu peste 18 miliarde lei?! Cum să te poţi gândi că se vor mai putea încasa venituri excepţionale când companiilor de stat le-au fost, deja, confiscate rezervele şi profitul anului anterior?! Cum se poate creşte anul viitor încasarea din TVA cu 16,33%, când în anul 2017 încasările abia dacă ating valoarea celor din 2016, iar rambursările de TVA se amână la plată sistematic, aşa cum s-a procedat şi în luna noiembrie?!
Sumele alocate pentru investiţii sunt, ca pondere în PIB, mai mici în anul 2018 faţă de 2017! Aşadar, deşi economia “duduie”, Guvernul nu face investiţii! Nu s-a construit nimic în anul 2017, nu se va construi nici în anul 2018. Aşadar este cazul să ne luăm gândul de la autostrăzi, căi ferate şi alte proiecte majore. Nemaivorbind de faptul că, pentru investiţii, nu este suficient doar să bugetezi, mai trebuie să ţii seama de asta în execuţia bugetară şi să construieşti! Iar în bugetul anului 2017 s-au prevăzut nişte sume pentru investiţii la transporturi, care, în septembrie, la rectificarea bugetară, au fost tăiate şi redistribuite în alte scopuri. Scopuri de consum, evident!
Încă din ianuarie, liberalii au avertizat că există riscul ca în anul 2017 să nu accesăm fondurile europene gratuite. Constatăm fără nici o satisfacţie, că am avut dreptate. În tot acest context, Guvernul mizează că va lua, în anul 2018, peste 28,4 miliarde lei de la Uniunea Europeană! Este o glumă, (asta ca să n-o numim minciună sfruntată), atâta vreme cât nici măcar nu s-au lansat toate liniile de finanţare şi nu s-au contractat sumele care ar trebui decontate!
Avem spre dezbatere un buget tot mai puternic dezechilibrat. Un deficit de peste 30 de miliarde de lei! Adică, România va continua să se îndatoreze! În anul 2018, dobânzile pentru datoria publică vor creşte de la 9.9 miliarde lei, la 11.2 miliarde lei! Românii vor plăti în plus 1,3 miliarde pe dobânzi, căci nu le plăteşte prim-ministrul sau dl. Dragnea!
Proiectul de buget poartă noi riscuri şi în interior şi în exterior. România importă bunuri de consum, nu tehnologie, mâncare, nu maşini şi utilaje care să ne ajute să fim mai competitivi. Este un risc foarte mare, mai ales că investiţiile mai mult ies decât intră în România. Aşadar, investiţii publice nu avem, investiţiile private sunt mai mici cu aproape un sfert, iar investiţiile străine sunt tot mai reduse! În baza Legii răspunderii fiscal-bugetare, Consiliul fiscal a emis următoarea opinie preliminară: “Construcţia bugetară consfinţeşte un derapaj de proporţii de la Pactul de Stabilitate şi Creştere…”
Oare PSD chiar nu înţelege că nu putem doar să consumăm, trebuie să mai şi producem?!

Eleonora-Carmen Hărău,
senator PNL de Hunedoara

2 comentarii la „Analiza bugetului 2018, pentru cei ce refuză minciuna!

  • Pentru Bugetul Ciolos de ce nu s-a facut analiza ? 🙂 🙂 🙂

  • Nu înțeleg „logica”. Actualul buget poate să nu fie bun deoarece nici bugetul tehnocrat nu a fost bun ? Adevărul este că nici un buget nu poate acoperi necesarul societății dar nu se poate accepta ca investițiile să fie ciuntite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura