Anchetă la Mina Lupeni, după apariţia pe Facebook a unor poze făcute în subteran cu telefonul mobil
O anchetă internă a fost declanşată la Mina Lupeni, după ce un angajat al exploatării a postat pe o reţea de socializare fotografii efectuate în subteran cu un telefon mobil, aparat electronic interzis în mină din cauza riscului de explozie care ar putea să apară în frontul de lucru la momentul utilizării acestui echipament.
Ancheta a început după ce un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a observat fotografiile şi a atenţionat verbal conducerea exploatării miniere despre ceea ce a postat pe Internet angajatul unităţii miniere.
„La Lupeni se desfăşoară, în momentul de faţă, o anchetă care se face pentru postările pe care le-a avut un angajat al exploatării miniere pe profilul său de Facebook. A fost o sesizare venită din partea ITM, iar acum se anchetează acest lucru. (…) Este foarte grav, pentru că telefonul nu este un dispozitiv antigrizutos (un echipament prevăzut cu dispozitive speciale de protecţie care permit folosirea unui aparat în minele de cărbune unde este prezent şi gazul metan – n.r.). Este o abatere disciplinară, care poate fi sancţionată cu desfacerea contractului individual de muncă, pentru că prezenţa gazului metan poate declanşa oricând o explozie ce poate duce la pierderea de vieţi omeneşti în zona respectivă“, a declarat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului „Muntele“.
Potrivit liderului sindical, numărul controalelor efectuate asupra minerilor la intrarea în schimb a crescut, rostul lor fiind de a preveni introducerea în subteran a obiectelor interzise, cum sunt ţigările, brichetele sau alte dispozitive cu risc de explozie într-un mediu cu praf de cărbune şi gaz metan.
„În ultima perioadă, numărul acestor verificări a crescut, atât în ceea ce priveşte rechizitele de fumat, cât şi controalele pentru un eventual consum de alcool. Conform Contractului Colectiv de Muncă al Complexului Energetic Hunedoara, acestea sunt abateri disciplinare care pot fi sancţionate şi cu desfacerea contractului individual de muncă. (…) Sperăm ca astfel de lucruri să fie evitate la timp, pentru a nu crea alte fapte care pot genera accidente colective de muncă“, a arătat Câmpean.
Verificarea survine la câteva zile după ce o anchetă a ITM Hunedoara, efectuată după explozia din subteranul Minei Uricani, a arătat că principala cauză a deflagraţiei a fost utilizarea obiectelor de fumat într-un loc nepermis. Deflagraţia de la Uricani a avut loc pe 30 octombrie 2017 şi s-a soldat cu moartea a doi mineri. (Sorin Blada, AGERPRES)