Ultimele zile ale lunii iulie și primele zile din august, au adus cel mai intens val de căldură din acest an, cu temperaturi ce au atins chiar și 400C. În acest context, riscul de producere al incendiilor de pădure a fost semnificativ, mai ales în zonele frecventate de turiști sau de culegătorii de fructe de pădure.
Nu se cunosc cauzele
Personalul silvic din cadrul Direcției Silvice Hunedoara este implicat în prevenirea și stingerea incendiilor de pădure. Astfel, la nivelul fiecărui ocol silvic a fost organizat un serviciu de permanenţă pentru comunicare rapidă cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Garda Forestieră, au fost intensificate acțiunile de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, a fost intensificată campania de informare a turiștilor, a angajaților firmelor de exploatare și a deținătorilor de terenuri din vecinătatea pădurilor pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
Cu toate acestea, în cursul lunii august în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Hunedoara, mai exact pe raza Ocoalelor silvice Petroșani și Pui, au avut loc trei incendii de pădure ale căror cauze nu sunt încă cunoscute. Pentru depistarea și sancționarea făptașilor au fost înaintate informări către organele de poliție competente teritorial, respectiv Poliției comunei Pui și Poliției orașului Petrila.
Incendiile s-au propagat în păduri tinere de molid, cu vârste de 1, 5 şi 15 ani, şi într-o pădure seculară, fiind afectată în total o suprafață de 4.6 ha. “Întrucât incendiile respective au apărut în zone de munte, greu accesibile, cu pantă mare și grohotiș, intervenția cu autospecialele de stingere a incendiilor a fost practic imposibilă. Drept urmare, a fost nevoie ca localizarea, supravegherea și stingerea acestora să se desfășoare pe durata mai multor zile. Cu ajutorul unui TAF au fost create zone tampon între focar şi pădurile din apropiere, zone în care vegetaţia ierboasă şi arbustivă a fost îndepărtată, iar apa necesară stingerii incendiilor a fost transportată cu mijloace auto din dotarea celor două ocoale silvice, cu cele ale personalului silvic și a voluntarilor, de la o distanță de cca 2 km. La localizarea și stingerea acestor incendii au participat: întreg personalul silvic din cadrul celor două ocoale silvice, pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara, precum și voluntari.
La această dată, două incendii sunt lichidate, iar cel de-al treilea este localizat și se află încă sub supravegherea personalului silvic, până la stingerea lui completă”, se arată într-un comunicat al Direcției SIlvice Hunedoara. (A.Năstase)
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…