Ieri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a comunicat faptul că s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a unsprezece aleşi locali din ţară, între care patru primari, patru viceprimari şi trei consilieri locali. În aceste cazuri, incompatibilitatea apare ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcându-se, astfel, mai multe articole din Legea nr. 161/2003, legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Unul dintre aleşii locali puşi pe listă de ANI este liberalul Gheorghe Socaciu, consilier local în comuna Densuş. Aşa cum se arată în comunicatul ANI, dat publicităţii ieri, consilierul local din Densuş se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2008, întrucât, „simultan cu funcţia de consilier local, deţine şi funcţia de bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunei Densuş, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”.
Pentru a înţelege poziţia ANI, trebuie notat că art. 88, alin. 1, lit. c, din Legea 161/2003, spune că „funcţia de consilier local este incompatibilă cu: (…) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local”.
Primarul comunei Densuş, Traian Bugari, ne-a declarat că ştia de această situaţie, deoarece ANI a solicitat o serie de date referitoare la acest caz. „Da, ştiam despre ce este vorba. A fost o sesizare făcută de cineva. Am transmis, când ni s-au solicitat, date referitoare la această cauză, răspunzând adreselor ANI. Nu ne aşteptam, după trimiterea informaţiilor solicitate, ca ANI să declare incompatibilitate în acest caz. Acum, cel mai probabil, cel vizat va reacţiona şi va ataca decizia ANI”, spune primarul Traian Bugari.
Ar mai fi de spus că, în conformitate cu legea, „Persoana (…) faţă de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Asta în condiţiile în care decizia ANI rămâne definitivă prin hotărârea instanţei.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…