Ani grei de puşcărie în dosarul baronilor laminatelor şi fierului vechi din Hunedoara
Adriana Năstase
În aprilie 2013, un grup de oameni de afaceri din municipiul Hunedoara a fost trimis în judecată, deoarece ar fi creat un prejudiciu statului român de peste 28 de milioane de lei. Ancheta în acest caz a fost efectuată de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii DIICOT Hunedoara. Iată că, după aproape şapte ani, judecătorii au reuşit să dea o sentinţă, care însă nu e definitivă.
Condamnări şi achitări
Cei 12 inculpaţi sunt: Dorin Cupeţiu, Florin Gheorghe Uscatu, Adrian Filer, Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Daniel Nicolae Irinuca, Anca Maria Irinuca, Adrian Viorel Purţuc, Georgeta Ştefan, Claudiu Gheorghe Ştefan şi Viorel Florin Oprea. Dintre acestea, trei persoane au fost arestate în acest dosar – Florin Gheorghe Uscatu, Adrian Filer şi Dorin Cupeţiu. Amintim că Florin Gheorghe Uscatu a fost finanţator al echipei de fotbal Corvinul 2005, iar Adrian Filer a fost adjunct al şefului Poliţiei municipiului Hunedoara.
Judecătorii de la Tribunalul Hunedoara au dat ieri sentinţa în acest dosar. Astfel, Viorel Oprea a fost condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare, Dan Balint a primit opt ani de închisoare, Dorin Şionei a primit şapte ani şi şase luni de închisoare, Călin Udrea a luat şapte ani de detenţie, Dorin Cupeţiu a fost condamnat la şase ani de puşcărie şi Daniel Nicolae Irinca a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Aceştia vor avea de achitat şi despăgubiri de peste şapte milioane de lei, reprezentând TVA, către statul român. În acelaşi dosar, Anca Irinca, Adrian Purţuc, Georgeta Ştefan, Claudiu Gheorghe Ştefan, Adrian Filer şi Florin Uscatu au fost achitaţi. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Firme „bidon” sau ”fantomă”
Anchetatorii susţin în rechizitoriul dosarului că grupul derula afaceri cu produse laminate şi achiziţii de fier vechi. Procurorii DIICOT au strâns documente şi dovezi în aproape 60 de volume, fiecare având câte 400 de pagini. ”Au fost folosite multe societăţi comerciale intermediare, aşa numitele «bidon» sau «fantomă», pe care se înregistrau doar cheltuieli şi sume care erau datorate către bugetul statului, iar anumite societăţi erau cele favorizate, cele pe care apăreau inculpaţii în mod aparent”, declara în 2013 Ioan Mureşan, pe atunci procuror şef al DIICOT Alba Iulia. Cele 12 persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, precum şi alte infracţiuni de fals şi conexe unor activităţi frauduloase derulate prin societăţi comerciale.
„În municipiul Hunedoara, în perioada anilor 2009 – 2011, până la intervenţia organelor de urmărire penală din cadrul DIICOT, Serviciul Teritorial Alba Iulia, s-a constituit şi a funcţionat un grup infracţional nestructurat, specializat în comerţul ilegal cu produse laminate, având ca scop sustragerea societăţilor folosite de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului statului, în special TVA, ca urmare a achiziţiilor intracomunitare de produse laminate efectuate din ţările membre ale Uniunii Europene. Liderii acestui grup infracţional, prin societăţile folosite, deţineau practic o pondere foarte mare în domeniul achiziţionării şi comercializării produselor laminate din judeţul Hunedoara.
Verificate rar
Potrivit anchetatorilor de la DIICOT, exista suspiciunea că gruparea a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin consultanţă şi protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii de control economico-financiar, din municipiile Deva şi Hunedoara, persoane rămase neidentificate sau faţă de care nu s-a reuşit probarea activităţilor din cauza trecerii timpului faţă de momentul intervenţiei, însă s-a constatat că, firmele folosite de inculpaţi au fost controlate rar, iar când au fost controlate nu s-au efectuat sesizări penale, ci din contră, s-au admis contestaţii la actele de control întocmite, iar cercetările nu au fost derulate operativ şi complex, cu privire la întreg fenomenul infracţional, ci izolat, pe societăţi intermediare.