Anotimpul… vaccinărilor
Este cunoscut faptul că în sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei şi, orice s-ar spune, vaccinarea antigripală continuă să fie una dintre cele mai eficiente metode profilactice împotriva bolilor de sezon, de la simple infecţii respiratorii până la virusuri gripale de tot felul.
Perioada optimă pentru aceste vaccinări este, desigur, cea de a doua jumătate a lunii octombrie, iar persoanele vizate pentru efectuarea acestei categorii de tratamente profilactice sunt cele cu afecţiuni medicale cronice, femeile gravide, copiii, vârstnicii peste 65 de ani, rezidenţii din instituţii de ocrotire socială şi, chiar, personalul medical.
Tocmai de aceea, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara s-a preocupat de asigurarea acestor vaccinuri, aducând în judeţ numărul de doze repartizat de către ministerul de resort, respectiv – 10.600, iar de astăzi începe distribuirea lor către medicii de familie.
Fiindcă vorbim de vaccinuri, trebuie spus că tot de astăzi ar putea fi reluată, în judeţ, acţiunea de imunizare a copiilor cu vaccinul hexavalent (diftero-tetano-pertussis-polio-hemofilus influente – hepatita de tip B). Medicilor de familie li se repartizează un număr de 1.692 de doze.
Din nefericire, însă, interesul populaţiei pentru vaccinare se află într-un trend descrescător. Motivele sunt numeroase: dispariţia unor boli a căror prevenţie se făcea prin vaccinare, apoi lipsa de informaţie a persoanelor asupra efectelor benefice ale vaccinurilor şi, nu în ultimul rând, o legendă urbană ce-şi face tot mai mult loc în rândul populaţiei despre ineficienţa vaccinurilor şi generarea de efecte secundare sau adverse (în pofida unor campanii efectuate de către medici sau chiar de către asociaţiile de pacienţi, care încurajează această măsură de profilaxie prin vaccinare).