Comunitate

Ansamblul Folcloric Cununa Vețelului, cu porțile larg deschise

Magdalena Șerban

Conducerea comunei Vețel vrea ca pe lângă suita de investiții pentru care au fost accesate finanțări europene sau pe fonduri oferite de noile axe gu­vernamentale să dezvolte și, totodată, să ducă mai departe tradițiile locale. Așa că îi invită pe cei pasionați de dans să se alăture Ansamblului Folcloric Cununa Vețelului.

Cursuri gratuite
Sunt organizate preselecții pentru dans popular, fiind valabile pentru toate vârstele (grupa mică 5 -10 ani, grupa mijlocie 11-18 ani, grupa mare 18-35 ani, respectiv grupa pentru adulți de peste 35 ani, în ideea de relaxare, îmbogățire a cunoștințelor în arta dansului popular românesc din toate zonele țării și nu numai). Și, să nu uităm că atunci când se ivește un eveniment marcant în viața unei familii, precum nunți, botezuri ori petreceri, în general, dacă e nevoie de deprinderea unor pași de bază, se poate conta pe mâna de ajutor dată de re­pre­zentanții ansamblului. Pentru înscrieri, așteptăm să luați legătura cu noi, în mediul online putând fi găsiți pe contul de Facebook: ansamblul folcloric cu­nuna vetelului sau sunând la numărul de te­lefon 0731.269.054 ori 0767.888.904, persoana de contact fiind coregraful Iosif Cătălin Bălan. Termenul-limită pen­tru înscrieri este 15 august 2022. Să nu vă faceți griji în privința banilor, cursurile sunt gratuite. Nu vrem să facem o afacere în acest domeniu, ci să încu­ra­jăm talentul, acolo unde există, să spri­jinim punerea lui în valoare, dar și să în­demnăm lumea la folclor, cântec po­pu­lar, obiceiuri și tradiții. Vremurile acestea în care trăim se îndreaptă către o so­cietate mult prea modernă pentru a mai pune preț pe ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat. Iar dacă ar fi să expun pă­rerea mea, cred că o comunitate care își pierde rădăcinile nu se află pe calea ce bună. Tocmai acest patrimoniu cultural ne definește cel mai bine. E ca și când ni se știrbește identitatea și ne pierdem în mulțime. Îmi doresc să veniți în număr cât mai mare. E loc pentru toți cei care simt că au înclinație spre ramura asta, dar și pentru aceia care vor să se bucure de mișcare și de stare de bin ”, a afirmat primarul din Vețel, Ioan Hențiu.

De 10 ani
Edilul local a mai adăugat faptul că din pricina pandemiei și a lucrărilor de rea­bi­litare efectuate la căminele culturale din raza teritorială, a fost destul de greu cu partea de pregătire a membrilor an­samblului. „Lăcașul cultural din Herepeia are două nivele, iar mansarda inten­țio­năm să o alocăm exclusiv ansamblului. Acolo să-și poată ține costumele, să se pregătească în liniște și fără să existe riscul suprapunerii repetițiilor cu vreun eveniment de-al nostru. Le punem la dispoziție costumele populare, ele fiind achiziționate în baza finanțărilor care au avut ca obiectiv modernizarea cămi­ne­lor. Ansamblul activează de 10 ani și a par­ticipat la diverse manifestări inter­județene unde a fost invitat, nelipsind schimburile culturale. Mă bucur foarte mult că se întâlnesc, socializează și mai ales tineterul nu rămâne înțepenit în fotolii, pe calculator sau telefon. Avem perechi care s-au întâlnit în cadrul an­samblului și au rămas împreună, chiar că­sătorindu-se”, a încheiat edilul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura