Actualitate

Anul 2015, an cu multe provocări şi realizări pentru municipalitatea din Brad

Magdalena Şerban

Privind retrospectiv, se poate spune că anul 2015 s-a dovedit unul cu multe provocări, încercări, dar şi realizări pentru comunitatea brădeană şi administraţia publică a municipiului Brad. Investiţiile au fost însă pe măsura eforturilor.
Străzi reabilitate şi modernizarea sistemului centralizat de termoficareInaugurare Strada Decebal (centura)
„În primul rând, aş vrea să le mulţumesc cetăţenilor pentru sprijinul acordat şi înţelegerea manifestată în situaţiile delicate din perioada de implementare a proiectelor care au implicat şi un oarecare disconfort. Să ne amintim că în anul precedent, din fonduri europene am reuşit modernizarea străzii Decebal, iar unele străzi adiacente (Oborului şi Traian) au fost reparate cu covor asfaltic, în timp ce toate celelalte străzi aferente au fost pietruite. Referitor la Strada Decebal, (centura oraşului), aceasta a beneficiat de ample lucrări de reabilitare,  pe o lungime de 2,1 kilometri.  Investiţia a avut la bază o finanţare obţinută prin REGIO – Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi a mai inclus reabilitarea trotuarelor, racordarea drumurilor laterale, montarea de indicatoare rutiere şi realizarea de marcaje, asigurându-se astfel, traversarea localităţii în condiţii de siguranţă. De asemenea, strada Libertăţii, pe întreaga sa lungime de 1,1 kilometri, a fost asfaltată cu bani de la bugetul municipalităţii. Având aceeaşi sursă de finanţare locală, Aleea Privighetorilor, Aleea Patriei, străzile Crângului, Liliacului, Horia (parţial), Cloşca, Măgura-Dealul Sanatoriului au beneficiat de reparaţii, iar unele trotuare aferente străzilor Liceului şi Victoriei au fost pavate. Curtea şcolii Mircea Sântimbreanu a fost asfaltată integral”, susţine Florin Cazacu, edilul-şef al municipiului Brad. Potrivit acestuia, sistemul centralizat de termoficare a beneficiat de montarea unor aparate pentru măsurarea agentului termic, gigacalorimetre, la toate branşamentele de la nivel de condominiu. Totodată, au continuat lucrările de reabilitare a reţelei de distribuţie a agentului termic aferent Punctului 1, începând şi cele de la Punctul 2, iar tariful pe Gigacalorie a scăzut cu 22 de procente, odată cu sezonul rece.
Aducerea la viaţă a unei clădiri-simbol şi noi locuinţe sociale
De departe una dintre cele mai notabile investiţii o constituie cea de reabilitare capitală a Bibliotecii municipale „Gheorghe Pârvu”, instituţie ce a fost înfiinţată în anul 1951, cu un fond de carte de 1.500 de volume.  Timpul nu i-a afectat doar faţada, ci şi partea de interior, care scârţâia ca rezistenţă şi utilitate. Aşa că s-a apelat la visteria primăriei pentru a se realiza lucrările ce se impuneau. În paralel, blocul de locuinţe sociale, ridicat pe Strada Ardealului, a fost finalizat şi dat în folosinţă, 36 de familii beneficiind din luna mai 2015 de spaţii locative. Mai trebuie trecute în revistă şi dotările care s-au făcut la spitalul municipal şi care au implicat cabinetul de oftalmologie, achiziţionarea de aparate de anestezie, dar şi asigurarea unor locuinţe de serviciu pentru medicii nou veniţi în cadrul instituţiei medicale.
Galeria Treptele Romane şi Monumentul Eroilor, alte două obiective importante
Pe de altă parte, s-a trecut şi la dezvoltarea turistică şi istorică a zonei. „Galeria de mină Treptele Romane, aflată pe lista monumentelor istorice, datează din epoca romană şi atestă existenţa mineritului aurifer de peste 2.000 de ani în perimetrul Barza-Brad, fiind un punct de o deosebită importanţă pentru meleagurile noastre. Astfel, potrivit unei hotărâri guvernamentale din 2001 şi odată cu punerea în aplicare a Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în urma unor demersuri pe care le-am făcut, am reuşit ca obiectivul să fie cuprins în inventarul municipiului Brad. Anul trecut, am reabilitat edificiul pe care vizăm să-l introducem în circuitul turistic zonal. Drumul ce duce către Treptele Romane a fost asfaltat şi el, iar din fonduri guvernamentale s-a reabilitat calea de acces către galerie”, mai arată primarul Florin Cazacu.
Nici evenimentele artistice nu au lipsit. Ediţia a XIV-a  a Zilelor Municipiului Brad a adus spectacole de muzică populară şi uşoară, susţinute de interpreţi renumiţi şi formaţii în mare vogă, premierea elevilor merituoşi, competiţii sportive şi celebrarea a 570 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. De asemenea, în cadrul unui ceremonial religios şi militar, dar şi într-un moment marcat de împlinirea a 20 de ani de la declararea oraşului Brad municipiu, a fost inaugurat Monumentului Eroilor, investiţie aflată în faza de derulare din anul 2008.
Cu continuare în 2016
În 2015 s-au demarat lucrările de construire a unui Centru de agrement, sport şi educaţie, situat pe Strada Vânătorilor. Aici, în acest an se va amenaja o sală de sport multifuncţională. Modernizarea Pieţei Agroalimentare se va concretiza tot în anul curent, la fel ca şi reabilitarea cinematografului. Extinderea şi modernizarea Compartimentului Primiri-Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Brad va fi finalizată în 2016, iar una dintre cele mai importante veşti este că la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a fost depusă documentaţia necesară obţinerii avizului de principiu pentru înfiinţarea unei reţele de distribuţie a gazului metan în municipiu.
„Acum, la început de an nou, le urez sănătate tuturor concetăţenilor mei, iar 2016 să fie cu multe împliniri. Pe brădeni vreau să-i asigur că toate programele investiţionale pe care le-am început în 2015 vor continua până la finalizare şi să-i înştiinţez că pe agenda de lucru se mai află multe alte proiecte pe care, în funcţie de axele de finanţare europeană sau resursele guvernamentale, respectiv locale, le vom accesa începând cu următoarea perioadă”, a precizat, în încheiere, primarul municipiului Brad.

3 comentarii la „Anul 2015, an cu multe provocări şi realizări pentru municipalitatea din Brad

  • Tovarasul cazacu nu spune nimic despre starea groaznica in care se afla strazile din „municipiu”, despre nivelul scazut al caldurii din apartamente, despre lipsa locurilor de munca, despre parcurile pentru copii aflate intr-o stare jalnica si despre multe altele.

  • Ca sa nu mai vorbim de poluarea teribila de la palrom, despre „jungla” de pe Cris si Luncoi. Povestile cu gazul sunt de 20 de ani. De 4 ani se vorbeste de celebra centrala pe biomasa. Rezultatul? Zero.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura