Operatorul de apă şi canal din Petroşani a intrat într-un proiect cu un liceu din Petrila, în urma căruia mai mulţi elevi se vor pregăti în diferite meserii sub îndrumarea specialiştilor Apa Serv Valea Jiului. Liceenii vor fi şi recompensaţi financiar, iar la finalul studiilor vor fi pregătiţi să intre în producţie.
Teoria la liceu, practica în cadrul companiei
Apa Serv Valea Jiului a răspuns pozitiv proiectului derulat de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“ din Petrila, în urma căruia 12 elevi aflaţi la specializările mecanică şi electromecanică vor fi pregătiţi practic în atelierele operatorului de apă potabilă şi canal. În acest fel, Apa Serv Valea Jiului îşi asigură eventualii meseriaşi în condiţiile în care tot mai mulţi absolvenţi nu sunt pregătiţi să-şi desfăşoare activitatea în specializările studiate în liceu. De altfel, recent, operatorul s-a confruntat cu o problemă după ce a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de electromecanic. Potrivit directorului tehnic al Apa Serv, Florin Donisa, din 10 candidaţi prezenţi la concurs nici măcar unul nu avea minime cunoştinţe practice pentru a putea ocupa postul liber.
„Ne bucurăm că am dat startul acestui parteneriat dintre Apa Serv Valea Jiului şi Colegiul Tehnic «Constantin Brâncuşi» din Petrila, în urma căruia 12 elevi vor face practica la noi. Prin acest parteneriat, noi cu profesorii vom îmbogăţi cunoştinţele elevilor. Mai precis, cunoştinţele teoretice asimilate de elevi la cursuri, de colegii noştri, pentru că-i considerăm colegii noştri, vor putea fi puse în practică la Apa Serv. Ne dorim ca la finalizarea celor trei ani de studiu şi practică desfăşurată la noi, din cei 12 elevi prinşi în învăţământul dual, cel puţin jumătate să ajungă la Apa Serv Valea Jiului”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al operatorului de apă şi canal din sudul judeţului.
Burse pentru elevii silitori
Cei 12 elevi din cadrul învăţământului dual, pe lângă posibilitatea de a deveni buni meseriaşi încă de pe băncile şcolii, vor fi recompensaţi cu burse. Astfel, din partea liceului primesc 200 de lei lunar, la care se adaugă o altă bursă acordată de Apa Serv Valea Jiului, tot de 200 de lei, iar Primăria Petrila contribuie cu 100 de lei. Sunt şi condiţii de respectat pentru ca elevii să primească bursa cumulată de 500 de lei lunar, iar una dintre ele este legată de seriozitatea de care dau dovadă pe perioada practicii.
Proiectul înfiinţării unei clase de învăţământ dual la liceul din Petrila a pornit încă de anul trecut, spune Cecilia Mitran, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi“ din Petrila. Clasa de învăţământ dual are trei specializări, iar implicarea agenţilor economici în acest proiect le-ar asigura angajaţi bine pregătiţi, specialişti de care mulţi angajatori se plâng că duc lipsă. Cei 12 elevi de la Petrila, nouă la specializarea electromecanică şi trei la cea de mecanică, vor efectua la Apa Serv Valea Jiului o perioadă de practică de cinci săptămâni în primul an de studiu. Elevii vor avea un coordonator de la operatorul de apă şi canal, iar după o perioadă petrecută într-un atelier special pregătit pentru ei, unde vor învăţa lucruri de bază, vor ajunge să vadă cum funcţionează şi sunt întreţinute subunităţile Apa Serv Valea Jiului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…