Apa Serv Valea Jiului revine cu atenţionarea pentru perioada de ger
Maximilian Gânju
Informările transmise repetat de operatorul de apă şi canal din Valea Jiului încă de la începutul iernii şi-au atins scopul. Faţă de anii trecuţi s-a simţit o scădere a problemelor cauzate de ger.
Au fost şi situaţii în care abonaţii n-au dat prea mare importanţă informării cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a nu rămâne fără apă din cauza îngheţului. Majoritatea problemelor au fost rezolvate de echipele de intervenţie ale Apa Serv Valea Jiului. Cum se anunţă în continuare perioade geroase, conducerea societăţii a reluat campania de informare şi speră ca abonaţii să înceapă să-şi protejeze instalaţiile dacă nu au făcut acest lucru până acum.
”Dacă apometrul este montat într-un cămin, este recomandabil să existe un capac care închide căminul etanş. Capacele şi ramele căminelor de apometru sau de canalizare trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină sau produse similare. Astfel, în caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apometru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă acestea pot fi manevrate cu uşurinţă”, se precizează în informarea Apa Serv Valea Jiului.
De asemenea, în perioada rece, utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală) şi asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scările de bloc (închidere uşi, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distanţă nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului şi pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante. ”Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor. Îngheţarea contorului determină blocarea şi deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei. Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului”, se mai precizează în informare. Eventualele probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pot fi semnalate Dispeceratului Apa Serv Valea Jiului.