ComunitatePolitica si administratie

„Apa trece, pietrele rămân”. Avram Iancu nu va muri niciodată. Urmează Serbările Naționale Ţebea

Magdalena Șerban

Într-un context special, dat fiind faptul că 2024 a fost declarat în mod oficial Anul „Avram Iancu”, pentru a se marca două secole de la naș­terea ma­relui erou, duminică vor fi organizate Serbările Na­ționale Ţebea, în locul unde este înmormântat simbolul nea­­mu­lui românesc, unul dintre per­so­najele istorice cele mai grăitoare din Tran­silvania secolului al XIX-lea. Con­siliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Instituția Pre­fectului, Primăria Co­munei Baia de Criș, Direcția Generală de Administrare Monumente și Pro­mo­­vare Turistică a județului Hunedoara și TVR1 și-au dat mâna pentru o or­ganizare impe­cabilă.

Dedicat națiunii, până la ultima suflare
La fel cum se întâmplă de ani buni, cei care vor lua parte la eve­ni­mentul co­me­morativ vor putea asista la slujba reli­gi­oasă, la ceremonia militară şi la mo­mentul solemn al depunerii coroa­nelor de flori la mormântul lui Avram Iancu. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale ro­mâ­neşti, fluturând drapelul naţional, oa­menii își vor manifesta entuziasmul faţă de cel considerat eroul românilor din timpul Revoluţiei din 1848 – 1849. „În multe din casele moților, pe lângă icoa­nele bisericești, la loc de cinste se află și portretul eroului revoluției românești din 1848. Avram Iancu va vieţui până când istoria omenirei va mai avea să con­semne câte ceva din viaţa naţiunii daco-româneşti. Suntem onorați că putem
să-i aducem un omagiu în straie po­pulare și promovând tradițiile folclorice și istorice care ne definesc ca popor. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de cântecul atât de valoros pe care pa­trimoniul nostru cultural ni-l pune la dis­poziție. Să ducem mai de­parte emblema unui neam unit prin valori eroice. Iancule, Bra­vule, îți mulțumim încă o dată pentru tot ceea ce ai făcut pentru noi. Fără tine, drumul nostru poa­te că avea alte bifur­cații, iar fila viitorului ar fi fost mai săracă. Haideți să-l cinstim așa cum se cuvine”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), ma­nagerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara. Detalii despre orar și acțiuni găsiți în afișul alăturat.

În sufletul Munților Apuseni
Nu putem da pagina fără să ne amin­tim cum alături de alți inte­lectuali ro­mâni, Avram Iancu a susținut reven­dicările ­sociale și cauza națională a româ­nilor tran­silvăneni. Tânărul avocat a convocat mai multe întruniri în țara moților și a cutreierat satele din zonă pen­tru a-și face cu­nos­cut apelul prin care cerea abo­li­rea iobăgiei, recu­noaș­te­rea prin lege a națiunii române și re­prezentarea ei. Împreună cu Ioan Buteanu, el s-a aflat în fruntea moților la adunările naționale de la Blaj, i-a înarmat pe aceștia după mo­delul legiunilor romane și a organizat mai multe tabere pentru instrucția mo­ților, care doreau să lupte cu re­vo­lu­țio­narii maghiari conduși de Kossuth Lajos, după decizia de alipire a Transilvaniei la Ungaria și numeroasele persecuții la care au fost supuși românii ardeleni. Ne­gocierile dintre Kossuth și Avram Iancu, mijlocite de Nicolae Bălcescu, nu au dus la nici un rezultat iar schimbarea de ati­tu­dine târzie a revoluționarului maghiar, când s-a arătat dispus să accepte libera dezvoltare a naționalităților, a dus la în­frângerea revoluției de către armatele austro-ruse. Când Franz Josef a vizitat Transilvania și a vrut să-l întâlnească pe Avram Iancu, acesta a refuzat, ne­pu­tându-i ierta îm­păratului tergiversările re­petate la ce­re­rile de recunoaștere a drep­turilor româ­nilor. A refuzat, de ase­me­nea, medalii cu care casa imperială a dorit să îl decoreze și funcții importante care i s-au oferit. S-a stins din viață în 10 septembrie 1872, la doar 48 de ani, şi a fost înmormântat, după dorinţa sa, la Ţebea, lângă gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe, unde comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”. Este un exem­plu de patriotism și caracter nemărginit, rămânând de ne­clintit în inima tuturor moților.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura