„Apa trece, pietrele rămân”. Avram Iancu nu va muri niciodată. Urmează Serbările Naționale Ţebea
Magdalena Șerban
Într-un context special, dat fiind faptul că 2024 a fost declarat în mod oficial Anul „Avram Iancu”, pentru a se marca două secole de la nașterea marelui erou, duminică vor fi organizate Serbările Naționale Ţebea, în locul unde este înmormântat simbolul neamului românesc, unul dintre personajele istorice cele mai grăitoare din Transilvania secolului al XIX-lea. Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Instituția Prefectului, Primăria Comunei Baia de Criș, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara și TVR1 și-au dat mâna pentru o organizare impecabilă.
Dedicat națiunii, până la ultima suflare
La fel cum se întâmplă de ani buni, cei care vor lua parte la evenimentul comemorativ vor putea asista la slujba religioasă, la ceremonia militară şi la momentul solemn al depunerii coroanelor de flori la mormântul lui Avram Iancu. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale româneşti, fluturând drapelul naţional, oamenii își vor manifesta entuziasmul faţă de cel considerat eroul românilor din timpul Revoluţiei din 1848 – 1849. „În multe din casele moților, pe lângă icoanele bisericești, la loc de cinste se află și portretul eroului revoluției românești din 1848. Avram Iancu va vieţui până când istoria omenirei va mai avea să consemne câte ceva din viaţa naţiunii daco-româneşti. Suntem onorați că putem
să-i aducem un omagiu în straie populare și promovând tradițiile folclorice și istorice care ne definesc ca popor. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de cântecul atât de valoros pe care patrimoniul nostru cultural ni-l pune la dispoziție. Să ducem mai departe emblema unui neam unit prin valori eroice. Iancule, Bravule, îți mulțumim încă o dată pentru tot ceea ce ai făcut pentru noi. Fără tine, drumul nostru poate că avea alte bifurcații, iar fila viitorului ar fi fost mai săracă. Haideți să-l cinstim așa cum se cuvine”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara. Detalii despre orar și acțiuni găsiți în afișul alăturat.
În sufletul Munților Apuseni
Nu putem da pagina fără să ne amintim cum alături de alți intelectuali români, Avram Iancu a susținut revendicările sociale și cauza națională a românilor transilvăneni. Tânărul avocat a convocat mai multe întruniri în țara moților și a cutreierat satele din zonă pentru a-și face cunoscut apelul prin care cerea abolirea iobăgiei, recunoașterea prin lege a națiunii române și reprezentarea ei. Împreună cu Ioan Buteanu, el s-a aflat în fruntea moților la adunările naționale de la Blaj, i-a înarmat pe aceștia după modelul legiunilor romane și a organizat mai multe tabere pentru instrucția moților, care doreau să lupte cu revoluționarii maghiari conduși de Kossuth Lajos, după decizia de alipire a Transilvaniei la Ungaria și numeroasele persecuții la care au fost supuși românii ardeleni. Negocierile dintre Kossuth și Avram Iancu, mijlocite de Nicolae Bălcescu, nu au dus la nici un rezultat iar schimbarea de atitudine târzie a revoluționarului maghiar, când s-a arătat dispus să accepte libera dezvoltare a naționalităților, a dus la înfrângerea revoluției de către armatele austro-ruse. Când Franz Josef a vizitat Transilvania și a vrut să-l întâlnească pe Avram Iancu, acesta a refuzat, neputându-i ierta împăratului tergiversările repetate la cererile de recunoaștere a drepturilor românilor. A refuzat, de asemenea, medalii cu care casa imperială a dorit să îl decoreze și funcții importante care i s-au oferit. S-a stins din viață în 10 septembrie 1872, la doar 48 de ani, şi a fost înmormântat, după dorinţa sa, la Ţebea, lângă gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe, unde comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”. Este un exemplu de patriotism și caracter nemărginit, rămânând de neclintit în inima tuturor moților.