Aparatură medicală nouă pentru sanatoriul din Brad
Magdalena Şerban
În timp ce unele instituţii sanitare funcţionează la limita de avarie, altele reuşesc să facă achiziţii de aparatură medicală modernă. Un caz fericit este cel al Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad, care va beneficia de dotări de ultimă generaţie.
“S-a achiziţionat un aparat Astrup ce determină gazele sanguine şi ionograma (analiza mineralelor). După cum se ştie, mineralele (sodiul, clorul, potasiul, calciul, magneziul, fosforul şi fierul) sunt transformate de organism în ioni pozitivi sau negativi, care intervin în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor. De asemenea, analiza ne furnizează detalii despre cât oxigen există în sânge, cât dioxid de carbon, rezervă alcalină, gravitatea insuficienţei respiratorii şi ce tulburări metabolice sunt induse. Achiziţia e finalizată (circa 3.000 de euro), urmând să primim echipamentul medical. Finanţarea este una mixtă, pentru investiţiile din 2017 fiind alocaţi bani atât de la CJ Hunedoara, căruia îi suntem subordonaţi, cât şi din bugetul propriu. Mai vreau să precizez că din aceeaşi sursă de finanţare suntem pe punctul de a achiziţiona un spirometru (aproximativ 4.000 de euro). Am beneficiat şi până acum de un asemenea aparat, dar este depăşit tehnic şi cu siguranţă şi ca timp de funcţionare”, a afirmat medicul primar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Potrivit acestuia, un spirometru măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni, fiind foarte important pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului cum ar fi astmul, bronşita cronică, emfizemul sau fibroza pulmonară. Spirometria este o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare, utilizându-se şi pentru a vedea cât de bine acţionează medicamentele administrate pentru probleme respiratorii.