Mai multe organizaţii naţionale şi internaţionale pentru protecţia mediului şi animalelor se opun aprobării Planului de Acţiune pentru specia urs de către Ministerul Mediului. Într-o scrisoare deschisă, organizaţiile au solicitat Comisiei Europene şi comunităţii internaţionale de experţi în conservarea faunei sălbatice să intervină pentru a preveni aprobarea Planului menţionat, au transmis cei de la WWF-România într-un comunicat.
Plan întocmit pe date eronate
În acelaşi comunicat se precizează că prin Planul de Acţiune anual, în România, se va permite uciderea unui număr mare de urşi, în baza unor date eronate despre mărimea numărului de mamifere. „Cerem comunităţii internaţionale de experţi în fauna sălbatică, precum şi factorilor de decizie din România şi Uniunea Europeană să acţioneze urgent pentru a preveni situaţia îngrijorătoare în care ar putea ajunge populaţia de urşi bruni din România. Organizaţiile noastre şi-au exprimat preocuparea cu privire la promovarea vânătorii la trofeu ca metodă de prevenire a conflictelor om-urs. (…) Acestea nu ar trebui folosite ca mijloc de a servi intereselor comerciale ale industriei de vânătoare a trofeelor, ci ar trebui abordate prin măsuri de prevenire adecvate”, se arată în documentul semnat de 11 organizaţii internaţionale, printre care şi Humane Society International (HSI), EuroNatur Foundation sau Environmental Investigation Agency. Potrivit scrisorii deschise, „există situaţii din trecut în care favorizarea vânătorii ca metodă de control a creat posibilitatea unor abuzuri extreme, cotele de recoltă fiind monopolizate de vânători şi folosite fără justificări ştiinţifice adecvate sau fără a fi luate în considerare cu prioritate opţiunile non-letale”.
Semnatarii scrisorii mai arată că nivelul foarte ridicat al cotei de vânătoare propuse în Plan, respectiv de 10 la sută din numărul urşilor, ar depăşi de două ori rata de creştere a populaţiei mamiferelor. Acest lucru ar duce la un declin ireversibil al ursului brun în România şi ar fi o ameninţare directă la conservarea speciei. În plus, procentul se raportează la un număr estimat de circa 6.050 – 6.640 de urşi – o cifră obţinută printr-o metodologie care nu are validare independentă, ştiinţifică, se subliniază în documentul adresat organismelor internaţionale.
De două ori mai mulţi urşi
La noi în judeţ s-a derulat o acţiune de inventariere a urşilor în luna mai, datele fiind centralizate la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. Conform informaţiilor oferite de directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, în urma inventarierii s-a constatat că numărul urşilor ar fi de două ori mai mare decât suprafaţa împădurită, care ar putea servi ca habitat acestei specii. „Peste 450 de urşi au fost inventariaţi la nivelul judeţului, în acţiunea derulată în luna mai. Pe când, specialiştii de la Facultatea de Silvicultură din Braşov, consideră că populaţia optimă de urşi, având în vedere suprafaţa de pădure din judeţ, este de 250 de exemplare”, a declarat directorul APM Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Romania are circa jumatate din numarul de ursi ai Europei (exceptand Rusia ). Daca tot sunt asa de preocupati de ce nu-i iau pe cei ce vin in zona urbana ? Franta si spania au impreuna circa 100 de exemplare ! Demagocie ieftina , fara actiune . :( https://ro.wikipedia.org/wiki/Urs_brun