Adriana Năstase
Ieri, la finalul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Hunedoara, preşedintele Laurenţiu Nistor a lansat un apel către toţi consilierii judeţeni pentru a face front comun în vederea salvării Termocentralei Mintia.
Preşedintele administraţiei judeţene le-a explicat aleşilor că există soluţii prin care termocentrala şi locurile de muncă pot fi salvate.
Trebuie trecută în administrare judeţeană
„Fac un apel către toţi consilierii judeţeni, indiferent de apartenenţa politică. Suntem locuitori ai judeţului Hunedoara, suntem aleşi de hunedoreni şi trebuie să demonstrăm că suntem responsabili. Este obligaţia noastră morală să facem tot ce ne stă în putere pentru a salva acest obiectiv care are o importanţă deosebită în asigurarea echilibrului în sistemul energetic naţional. Există soluţii! Recent, ne-a vizitat judeţul ambasadorul Indoneziei, o ţară care produce 54 de milioane de tone de cărbune pe an. Conţinutul de sulf al acestui tip de cărbune este sub limita admisă de Uniunea Europeană, lucru care înseamnă că nu mai sunt necesare imediat investiţii în instalaţii de desulfurare. Indonezia de poate furniza fără nici un fel de problemă necesarul anual de cărbune, adică aproximativ 1 milion de tone pe an. Dar, Consiliul Judeţean Hunedoara nu poate continua demersurile, dacă termocentrala nu este trecută în proprietatea şi administrarea noastră. Nu avem voie să asistăm pasivi, cu indiferenţă la modul cum această termocentrală este pusă la pământ. Actualul Guvern, văd, nu are decât un interes: să oprească termocentrala de la Mintia. Am trimis adrese la toate instituţiile, nu am primit niciun răspuns”, a spus preşedintele Laurenţiu Nistor.
Mai mult, şeful administraţiei judeţene a subliniat că odată cu preluarea termocentralei, prin salvarea locurilor de muncă şi a sistemului de termoficare din municipiul Deva, pot fi realizate investiţii pentru modernizarea obiectivului în vederea creşterii rentabilităţii: „Judeţul Hunedoara poate produce energie, are această capacitate. De ce să importăm energie, dacă noi putem produce mult peste cât consumăm!?”
Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a transmis o nouă solicitare de preluare a Termocentralei Mintia atât Guvernului României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, cât şi ministerului energiei. Până acum, conducerea instituţiei nu a primit nici un răspuns.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
povesti de adormit copii, bla bla bla
Termocentrala asta nu a folosit decât angajaților-cu salarii babane pentru nimic- și politicienilor pentru a-și angaja sinecuriștii. Pentru deveni a fost doar principala sursă de poluare, ani de zile, alături de Chișcădaga. Chiar crede cineva că a consumat vreun devean măcar un kilowat de la această unitate „energetică”?!? Și apropo, cei care nu și-au instalat centrale de apartament începând cu anii 90 după bătaia de joc a celor de la Mintia care opreau apa caldă câte o lună vara, de mergeam și ne spălam în Strei, vorba președintelui vostru: „ori n-au fost precauți, ori sunt proști”. Siktir!